www.raamattupiiri.fi    

32. MIRJAMIN KAPINA (4. Mooses 12)

Taustaa: Ilmeisesti oli menossa vasta autiomaavaelluksen toinen vuosi. Mooses, Aaron ja Mirjam kuuluivat kaikki kolme Israelin "johtotiimiin" (Miika 4:6). Aaron oli jo toiminut ylipapin virassa muutaman kuukauden. Mirjam, isosisko, oli Israelin ensimmäinen naisprofeetta. Olemme kuulleet Mooseksen vaimosta, Sipporasta, viimeksi silloin, kun hän tuli isänsä kanssa israelilaisten leiriin, mistä ei ole kulunut vielä vuottakaan. Oliko Sippora siis kuollut ja Mooses avioitunut jonkun afrikkalaisen naisen kanssa? Vai haukkuivatko Mirjam ja Aaron Sipporaa nubialaiseksi hänen tumman ihonvärinsä vuoksi?

Jae 1. Mirjamin avioliittoa ei mainita Raamatussa, joten hän ei ilmeisesti ollut naimisissa.

Jae 2. Herra oli todella puhunut Mirjamin kautta silloin, kun tämä oli sepittänyt voittolaulua Kaislameren rannalla. Mooseksen kanssa Herra kuitenkin puhui jatkuvasti.

Jae 3. "Nöyrä" on hepreaksi runollinen sana, joka tarkoittaa myös köyhää ja heikkoa ihmistä, jonka on pakko turvautua Jumalan apuun.

Jakeet 4-5. Herra puhuttelee tässä kaikkia kolmea sisarusta.

Jakeet 6-9

Jakeet 10-12. Tuohon aikaan ei Hansenin taudista tuntemamme leprabasilli ollut vielä levinnyt Lähi-itään asti. Kysymys oli siis jostain muusta hirveästä ihosairaudesta.

Jakeet 13-16. Spitaali teki ihmisen kultillisesti saastaiseksi. Hänen oli elettävä leirin ulkopuolella ja pyhäkön alueelle hän ei saanut astua. Jos joku sattui ihmeen kaupalla parantumaan tästä taudista, hänen piti käydä läpi monimutkaiset puhdistusseremoniat ja uhrata niiden jälkeen 2 kyyhkystä ja 3 lammasta (3. Moos. 13-14).

Kokoavat kysymykset

Lopuksi: Mirjam häpäisi itsensä koko kansan silmissä, mutta jos hän oppi jotain omista synneistään, Jumalan armosta ja naisen tehtävistä seurakunnassa, niin se oli sen arvoista. Joka tapauksessa Mirjam varmaan tajusi uhrialttarin äärellä, että Jumala antaa hänelle hänen kapinansa anteeksi sijaisuhrin tähden.

© www.raamattupiiri.fi