www.raamattupiiri.fi    

31. MATKA JATKUU – SAMOIN NAPINA (4. Mooses 11)

Taustaa: Kansa oli viettänyt noin vuoden Siinain vuoren juurella. Nyt oli lähdetty matkan toiselle osuudelle, kohti Kanaanin maata, jonne uskottiin päästävän muutamassa kuukaudessa. Oli menossa vasta kolmas vaelluspäivä. Maasto oli hankalaa sekä ihmisille että eläimille.

Jakeet 10:33-34 ja 11:1-3. Vanha käännös sanoo, että kansa "tuskitteli", uuden mukaan se "itki ja valitti". Tabera = palopaikka.

Jakeet 11:4-9 ja 13. Sekakansa tarkoittaa ilmeisesti egyptiläisten ja heprealaisten jälkeläisiä.

Jakeet 10-15. Kultaisen sonnin episodista lähtien kansa oli koettanut totella Herran käskyjä ja rakentanut myös ilolla ja innostuksella pyhäkköteltan.

Jakeet 16-17

Jakeet 18-23. Vanha käännös kysyy jakeessa 23: Onko Herran käsi liian lyhyt? Uusi kysyy: Onko Herralle mikään mahdotonta?

Jakeet 24-30. Aikaisemmin Mooses oli nimittänyt kansalle ryhmänjohtajat. Nyt valitaan 70 "ministeriä", joista tulee myöhemmin juutalaisten suuri neuvosto. Huomatkaa, että Pyhä Henki annettiin vanhan liiton aikaan vain profeetoille, joillekin papeille ja kuninkaille.

Jakeet 31-35. Oli heprealaisen kalenterin toinen kuukausi, jolloin viiriäiset muuttavat Afrikasta Siinain yli pohjoiseen. Ne lentävät matalalla ja laskeutuvat usein maahan lepäämään, jolloin niitä voidaan helposti pyydystää. 10 homer-mittaa tarkoittaa 3600 litraa. Jos tässä kuitenkin tarkoitetaankin omer-mittaa, vähäisin kerätty määrä oli 36 litraa.

Lopuksi: Kun paholainen koetti saada Jeesuksen muuttamaan kivet leiviksi 40 päivää kestäneen paaston jälkeen, tämä vastasi: "Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka Jumalan suusta lähtee." (Mt. 4:4). Jeesus siis voitti nälkänsä tarttumalla Jumalan sanaan. Silti hän joutui kärsimään ristillä, aivan kuin olisi hävinnyt himolleen. Hän kärsi ja kuoli meidän sijaisenamme, jotka olemme hävinneet monta kertaa taistelussa himojemme valtaa vastaan.

© www.raamattupiiri.fi