www.raamattupiiri.fi    

29. JUMALA ON KULUTTAVA TULI (3. Mooses 9-10)

Taustaa: Ilmestysmaja oli nyt valmis. Pappien vihkiminen virkaansa oli juuri tapahtunut. Mooses oli pessyt Aaronin ja hänen neljä poikaansa, pukenut heidän päälleen pyhät vaatteet, voidellut heidät pyhällä öljyllä ja uhrannut uhrit heidän puolestaan. Tästä lähtien uhrien uhraaminen jäisi pappien tehtäväksi. Valmistusviikon aikana Mooses opetti papeille tarkkaan kaikki ne lait, jotka Herra oli jumalanpalvelusta koskien säätänyt. Tästä lähtien Mooses voisi keskittyä muuhun johtamistyöhön.

Alustava kysymys

Jakeet 8:33-36. Tämä tapahtui heti pappien vihkimisen jälkeen.

Jakeet 9:1-6. Kahdeksas päivä on Raamatussa uuden alun ja jopa uuden luomisen päivä.

Jakeet 9:7-11

Jakeet 9:22-24. Herra sytytti tulella tuon päivän viimeisen uhrin (21). Ilmeisesti tämä tuli otettiin talteen ja sitä käytettiin uhrien ja suitsukkeen sytyttämiseen. Vanhassa testamentissa tapahtui neljä kertaa, että tuli iski taivaasta ja poltti uhrieläimen (tämän lisäksi Daavidin, Salomon ja Elian rakentamilla alttareilla).

Jakeet 10:1-3. Nyt Aaronin kaksi vanhinta poikaa olivat menossa polttamaan suitsutusta suitsutusalttarilla, joka oli ilmestysmajan "pyhä" nimisessä huoneessa. Ilmeisesti he eivät sytyttäneet ruokauhria Herran taivaasta lähettämällä tulella.

Jakeet 4-7. Lain mukaan papitkin olisivat saaneet mennä isänsä, äitinsä, lapsensa tai veljensä hautajaisiin. (3. Moos. 21:1-2.) Aaron ja pojat olisivat siis lain mukaan voineet osallistua Nadabin ja Abihun hautajaisiin. Sen sijaan Mooses kutsui heidän serkkunsa kantamaan ruumiit ulos leiristä ja järjestämään hautajaiset.

Kokoava kysymys

Lopuksi: Jumalan kuluttava tuli osui Golgatalla Jeesukseen, vaikkakin näkymättömänä salamana. Sillä tavalla Vapahtajasta tuli ikään kuin ukkosenjohdatin meille, jotka uskomme häneen ja olemme hänen nimeensä kastetut. Samalla tavalla risti pelastaa meidät myös tulisesta järvestä, ikuisen rangaistuksen paikasta. (Ilm. 21:8).

© www.raamattupiiri.fi