www.raamattupiiri.fi    

27. PAPPEUS JA YLIMMÄINEN PAPPEUS
(2. Mooses 28; 3. Mooses 8; Heprealaiskirje 4 ja 7)

Taustaa: Tähän asti perheenpää oli toiminut sen pappina. Nyt pappeus määrättiin vain yhdelle Aaronin suvulle. Mooseksen piti teettää ylipapin ja muiden pappien puvut ja vihkiä heidät virkaan. Pappien tärkein tehtävä oli uhrien uhraaminen, mutta heidän piti myös pitää huoli telttapyhäkön pyhyydestä, hoitaa sen lamppuja ja näkyleipiä, rukoilla kansan puolesta suitsutusalttarin ääressä ja siunata kansaa Herran siunauksella.

Alustavat kysymykset

Jakeet 2. Moos. 28:1-5

Jakeet 6-12. Efodi eli kasukka oli kaksiosainen viitta, jonka etupuolen ja takapuolen yhdisti kaksi olkakappaletta. Onyks (sardonyks) on musta kivi, jossa voi olla valkoisia raitoja. Sitä löytyi jo paratiisista ja sitä löytyy myös Uudesta Jerusalemista.

Jakeet 15-17a. ja 28-30. Rintakilven koko oli 20-20 cm. Siihen piti kiinnittää 12 puolijalokiveä, yksi kutakin Jaakoin poikaa varten. Urim ja tummin olivat arpomiskiviä, joita heittämällä voitiin ratkaista Herran tahto tietyissä tilanteissa. Niitä säilytettiin ylipapin rintakilven taskussa.

Jakeet 3. Mooses 8:1-9. Tässä välissä oli annettu uhrilaki, josta puhumme enemmän ensi kerralla.

Jakeet 10-12. Sana "voideltu" on hepreaksi Messias ja kreikaksi Kristus.

Jakeet 22-24

Jakeet Hepr. 4:14-16. Armonistuin (armon valtaistuin) oli siis ilmestysmajassa olevan arkun kansi.

Jakeet Hepr. 7:24-27

Lopuksi: Jeesus oli sekä täydellinen ylipappi että täydellinen uhri. Meidän nimiämme ei ole kaiverrettu mihinkään onyks-kiveen, vaan ylipappimme Jeesuksen lävistettyihin käsiin. "Katso, kätteni hipiään olen minä sinut piirtänyt" (Jes. 49:16). Nytkin Vapahtajamme on suorittamassa ylimmäispapillista tehtäväänsä rukoilemalla puolestamme Isänsä oikealla puolella.

© www.raamattupiiri.fi