www.raamattupiiri.fi    

26. PYHÄKKÖTELTTA (2. Mooses 36:1-7 ja luku 40)

Taustaa: Kultaisen sonnin tragedian jälkeen alettiin rakentaa pyhäkkötelttaa. (Huom. vetäjän kannattaa näyttää piiriläisille pyhäkköteltan pohjapiirustus.) Teltan koko oli vain 5 x 10 m, mutta sen valmistaminen vaati paljon työtä ja varoja. Kultaa tarvittiin 1000 kg, hopeaa 3500 kg, samaten paljon lankaa esirippua ja nahkoja teltan peitteitä varten. Pyhäkköteltta oli osoitusta siitä, että Herra asui kansansa keskuudessa ja kulki sen mukana.

Jakeet 36:1-2. Vanha käännös puhuu "taidollisista", uusi "käsityöläisistä".

Jakeet 3-7. Missään muualla Raamatussa ei kerrota, että ihmiset olisivat uhranneet liian paljon rahaa ja tavaraa Jumalan valtakunnan työtä varten.

Jakeet 40:1-3 ja 20-21. Kaikkeinpyhin oli pilkkopimeä paikka, jossa oli liiton arkku. Sinne sai astua vain ylipappi kerran vuodessa. Hänen tehtävänään oli pirskottaa verta arkun kannen (=armonistuimen) päälle. Liitonarkku sisälsi lain taulut, mutta samalla se oli myös Jumalan valtaistuin kansansa keskellä.

Jakeet 4-5 ja 22-28. Pyhäkköteltan toinen huone oli nimeltään Pyhä. Sinne saivat mennä papit silloin, kun oli heidän vuoronsa toimittaa siellä tehtäviään.

Jakeet 6-8 ja 28-33. Pyhäkköteltan pihalle saivat maallikotkin tulla tuomaan uhrinsa. Uskonnollisesti saastaiset ihmiset ja pakanat eivät saaneet tulla sinnekään.

Jakeet 9-15 hypätään yli.

Jakeet 16-19

Jakeet 34-38. Pilvi näkyi pyhäkön yllä koko ajan, mutta siinä ei aina näkynyt "Jumalan kirkkautta".

Lopuksi: Jeesuksessa Jumalan todellinen ilmestysmaja tuli ihmisten keskelle. Hänen ruumiinsa temppelissä uhrattiin yksi ainoa uhri koko maailman syntien sovittamiseksi. Hänessä meille aukeni uusi ja elävä tie kaikkein pyhimpään eli Isän luo taivaaseen. Uudessa Jerusalemissa ei tarvita enää temppeliä, sovituksen paikkaa, sillä "Herra, Kaikkivaltias, on sen temppeli ja Karitsa." (Ilm. 21:22.)

© www.raamattupiiri.fi