www.raamattupiiri.fi    

25. UUDET LAINTAULUT JA LIITON UUDISTAMINEN (2. Mooses 34)

Taustaa: Mooses kiipeää nyt Siinain vuorelle viimeisen kerran. Edelliseltä reissulta palattuaan hän iski murskaksi kymmenen käskyn taulut tajutessaan, ettei Israel niitä kuitenkaan noudattaisi. Kysymys tässä luvussa on yhä siitä, kulkisiko Herra – ja kulkisivatko hänen kasvonsa – kansan mukana luvattuun maahan. Herra oli luvannut olla tavattavissa ilmestysmajassa, mutta peruuttaisiko hän nyt lupauksensa?

Jakeet 1-4. Viimeksi Herra oli tehnyt omakätisesti taulutkin.

Jakeet 5-7. Jahve ja Herra ovat alkutekstissä sama sana. Näitä kahta jaetta siteerataan VT:ssä monta kertaa. Vanha käännös sanoo, että Herra kostaa lapsille heidän vanhempiensa synnit. Uuden käännöksen mukaan lapset joutuvat niistä vastaamaan.

Jakeet 8-9

Jakeet 10-14. Herra uudistaa liittonsa syntiin langenneen kansan kanssa.

Jakeet 15-17. Kanaanilaiset kansat palvoivat jumaliaan seksiin sekoittunein menoin.

Jakeet 18-26 hypätään yli. Niistä on puhuttu jo aikaisemmin.

Jakeet 27-28. Kuten jo olemme todenneet, foneettinen (äänne)kirjoitus keksittiin Siinain niemimaalla jo satoja vuosia ennen Moosesta. Tämä keksintö on tehty vain kerran ihmiskunnan historiassa: että yksi merkki tarkoittaa yhtä äänettä.

Jakeet 29-32. Näyttää siltä kuin Aaron ja israelilaiset olisivat juosseet Moosesta pakoon.

Jakeet 32-35

Lopuksi: Jeesuksen kasvojen kirkkaus oli rakkauden kirkkautta. Hänen pahoinpidellyt kasvonsa säteilivät piikkikruunun alta armoa ja rakkautta, ja sitä ne säteilevät tänäänkin meitä syntisiä kohtaan. Mutta kun Jeesus tulee takaisin pilvien päällä, hänen kirkkautensa ei ole enää salattua vaan paljastettua.

© www.raamattupiiri.fi