www.raamattupiiri.fi    

23. KULTAINEN SONNI (2. Mooses 32)

Taustaa: Sonni oli hedelmällisyyden jumala Lähi-idässä, ja sen palvontamenoihin kuului myös kulttiseksi. Samoin Apis-härkä oli yksi Egyptin tärkeimpiä jumalia. Huomatkaa, että käskyt oli jo annettu, ja yksi niistä kuuluu: "Älä tee itsellesi kuvaa". Mooses oli ollut poissa kuvioista (Siinain vuorella) vähän yli kuukauden. Hän ei ollut sanonut lähtiessään, miten kauan aikoi vuorella viipyä.

Jae 1

Jakeet 2-5. Aaron oli toinen kansan johtajista Mooseksen ohella. Nyt hän ehkä pelkäsi jääneensä yksin erämaahan vastuuseen suuresta ja vaikeasti käsiteltävästä ihmisjoukosta.

Jae 6

Jakeet 7-8

Jakeet 9-14

Jakeet 15-19. Joosua oli odottanut Moosesta vuoren rinteellä 40 päivää. Ehkä hän oli käynyt välillä hakemassa leiristä ruokaa.

Jakeet 20-25

Jakeet 26-29. Orgiat olivat ilmeisesti vielä menossa. Herra käski surmata ne, jotka koikkelehtivat leirissä. Huomatkaa, että Aaronkin oli leeviläinen.

Jakeet 30-35

Lopuksi: Jeesus rukoili sinun edestäsi saman rukouksen kuin Mooses: "Anna anteeksi hänen syntinsä. Mutta jos et anna, niin pyyhi minun nimeni kirjastasi." Jeesuksen nimi oli poistettu Jumalan kirjasta silloin, kun hän sovitti sinun syntejäsi ristinpuulla. Ilmestyskirjassa tuota kirjaa kutsutaan teurastetun Karitsan elämänkirjaksi. (Ilm. 13:8)

© www.raamattupiiri.fi