www.raamattupiiri.fi    

22. LIITTO JUMALAN KANSSA (2. Mooses 23:20-24:18)

Taustaa: Kymmenen käskyn jälkeen Herra antoi Israelille paljon muitakin lakeja koskien moraalia ja jumalanpalvelusta. Hyppäämme niiden yli. Tässä tekstissä Herra puhuu kansalle ja lupaa apunsa Kanaanin maan valloitukseen. Sitten hän ilmoittaa solmivansa Israelin kanssa liiton.

Jakeet 23:20-23. Sana "enkeli" tarkoittaa myös "sanansaattajaa".

Jakeet 24-26 hypätään yli.

Jakeet 27-31. Filistealaisten meri oli Välimeri. Kaislameri oli Suezin lahti. Itse asiassa Israel sai nämä rajat vasta Daavidin aikana ja jo Salomon kuoltua se menetti ne. Herhiläinen tarkoittaa isoa ampiaista.

Jakeet 32-33. Kanaanilaisissa temppeleissä oli temppeliporttoja ja –poikia, ja kanaanilaiset jumalat vaativat lapsiuhreja.

Jakeet 24:4-8

Jakeet 1, 9-11. Nadab ja Abihu olivat Aaronin vanhimmat pojat.

Jakeet 12-18. Herra tahtoi luovuttaa 10 käskyä Moosekselle kivitauluihin kirjoitettuna ja antaa hänelle pyhäkköteltan rakennusohjeet.

Lopuksi: Vanhaa liittoa solmittaessa kansan piti luvata, että se täyttää lain. Uusi liitto on armoliitto, jossa Herra lupaa armonsa syntiselle ihmiselle yksipuolisesti. Uusi liitto solmitaan kasteessa ja vahvistetaan ehtoollispöydässä. Näin sitä kuvaa Heprealaiskirjeen kirjoittaja: "Tämän liiton minä teen heidän kanssaan tulevina aikoina, sanoo Herra: minä asetan lakini heidän sydämeensä, kirjoitan sen heidän sisimpäänsä.(...) Heidän syntejään ja vääriä tekojaan minä en enää koskaan muista." (Hepr. 10:16-17).

© www.raamattupiiri.fi