www.raamattupiiri.fi    

21. TÄSMENNYKSIÄ MORAALILAKIIN
(2. Mooses 22:15-16 (RK38 16-17) ja 5. Mooses 22:13-21, 28-29)

Taustaa: Mooseksen laki annettiin paimentolaiskansalle, mutta myöhemmin sitä sovellettiin myös agraariyhteiskuntaan. Avioliitto oli ja on yhä yhteiskunnan perusyksikkö. Sekä miehen että naisen piti mennä naimisiin koskemattomana. Sulhanen joutui maksamaan morsiamestaan tämän isälle "morsiamen hinnan" sillä oletuksella, että tyttö oli neitsyt. Morsiamen hinta oli sekä naisen arvon mitta että palkka vanhemmille tyttären kasvattamisesta. Häitä juhlittiin viikko. Isä säilytti hääyön jälkeen kaapissaan tyttärensä neitsyyden merkin eli veren tahriman lakanan.

Jakeet 2. Moos. 22:15-16 (vanha käännös 16-17)

Jakeet 5. Moos. 22:13-19. Morsiamen hinta oli 50 sekeliä (750 gr. hopeaa) ja näissä jakeissa määrätty sakko 100 sekeliä (1,5 kg hopeaa). Huomatkaa, että naiselle langetettiin kuolemanrangaistus, jos miehen syytökset osoittautuivat tosiksi.

Jakeet 20-21. Näistä jakeista käy ilmi, että esiaviolliset suhteet olivat Israelissa aviorikokseen verrattava synti.

Jakeet 28-29. Huomatkaa, että islamilaisen kulttuurin keskellä raiskatusta naisesta tehdään yleensä hylkiö.

Kokoavat kysymykset

Lopuksi: Jeesus ei kumonnut kuolemanrangaistusta, mutta hän otti sen itse kantaakseen. Hän maksoi syntisestä "morsiamestaan" täyden hinnan omalla verellään. Hänet ruoskittiin ja ristiinnaulittiin, vaikka hän ainoan ihmisenä maailmassa oli täyttänyt Jumalan tahdon myös seksuaalielämän suhteen. Näin Jeesuksesta tuli kaikkien niiden sijainen, jotka eivät ole eläneet seksuaalielämäänsä Jumalan tahdon mukaisesti. Pyydä siis sinäkin häneltä anteeksi seksuaalielämäsi syntejä ja kanna ne anteeksiannettaviksi ristin juurelle, ehtoollispöytään.

© www.raamattupiiri.fi