www.raamattupiiri.fi    

19. SAVUAVA VUORI (2. Mooses 19:1-19 ja 20:18-23)

Taustaa: Egyptistä lähdöstä on kulunut vasta kaksi kuukautta. Nyt kansa on Siinain erämaassa Jumalan vuoren (Horebin eli Siinain) juurella. Tässä luvussa Herra kertoo valitsevansa Israelin omaksi, pyhäksi kansakseen. "Pyhä" sana on esiintynyt Raamatussa tähän mennessä vain neljä kertaa. Mooses oli kohdannut Jumalan pyhyyden palavan pensaan ääressä.

Jakeet 1-2

Jakeet 3-6. Mooses kiipeää vuorelle 7 kertaa, tämä kerta on niistä ensimmäinen.

Jakeet 7-8. Kansa lupaa noudattaa liiton ehtoja, vaikka se ei vielä tiedä, mitkä ne ovat.

Jakeet 9-11. Raamatussa ei kerrota monta kertaa, että Jumalan ääni olisi kuulunut suoraan taivaasta.

Jakeet 12-15

Jakeet 16-19. Kuvaus muistuttaa tulivuorenpurkausta ja sitä seurannutta maanjäristystä.

Jakeet 20:18-23. Tämä keskustelu tapahtui sen jälkeen, kun Herra oli lukenut suoraan taivaasta kymmenen käskyä kansan kuulla.

Kokoavat kysymykset

Lopuksi: Jeesuksen ansiosta meidän ei tarvitse astua Siinain vaan Siionin vuorella. "Sillä te ette ole käyneet sen vuoren tykö, jota voidaan käsin koskea ja joka tulessa palaa, ettekä synkeyden, ette pimeyden, ette myrskyn, ette pasuunan kaiun tykö... vaan te olette käyneet Siionin vuoren tykö ja ... ja uuden liiton välimiehen, Jeesuksen, tykö, ja vihmontaveren tykö, joka puhuu parempaa kuin Aabelin veri." (Hepr. 12:18-24.) Jeesuksen itsensä piti kuitenkin astua meidän syntejämme kantaen Golgatan kummulle tuon maagisen rajan yli, josta Mooses tässä tekstissä varoittaa.

© www.raamattupiiri.fi