www.raamattupiiri.fi    

16. LEIPÄÄ TAIVAASTA (2. Mooses 16)

Taustaa: Katsokaa karttaa. Joissakin kartoissa on kaksi Sinin erämaata. Tässä tarkoitetaan sitä Siniä, joka sijaitsi etelään Marasta ja Elimistä. Vasta kuukausi Egyptistä lähdöstä oli kulunut. Sieltä oli lähdetty ensimmäisen kuukauden 14. päivänä, ja nyt oli menossa 2. kuukauden 15. päivä. Pilvi oli johtanut Israelin kansan sille tielle, mitä se nyt oli kulkemassa.

Jakeet 1-3

Jakeet 4-5

Jakeet 6-8

Jakeet 9-10. Sanapari "Herran kirkkaus / kunnia" esiintyy nyt ensimmäistä kertaa Raamatussa. Se osoitti silmin nähden, että Herra oli paikalla ja puhui kansalleen. (Pelkästä pilvi- ja tulipatsaasta hän ei koskaan puhunut mitään.)

Jakeet 11-13. Viiriäisistä puhumme tarkemmin toisessa yhteydessä.

Jakeet 14-18 ja 31, 35-36. Omer-mitta vastaa 3,6 litraa

Jakeet 19-21

Jakeet 22-26. Sapattia ei ole mainittu Raamatussa sitten luomiskertomuksen. Sapattikäsky oli ehkä annettu Marassa, josta puhuimme viime kerralla. Egyptin orjuudessa Israel ei ollut voinut pitää sapattia.

Jakeet 27-30

Jakeet 32-34. Mannaa otettiin talteen vasta sitten, kun ilmestysmaja ja liiton arkku olivat valmiita.

Jeesus sanoi: "Minä olen elämän leipä. Teidän isänne söivät autiomaassa mannaa, ja silti he ovat kuolleet. Mutta tämä leipä tulee taivaasta, ja se, joka tätä syö, ei kuole. ... Leipä, jonka minä annan, on minun ruumiini." (Joh. 6:48-50.)

Lopuksi: Jeesuksen piti kuolla ristillä, että hänestä voisi tulla manna eli ehtoollisleipä, joka antaa jopa Jumalan tahtoa vastaan napiseville syntisille – meille itse kullekin – synnit anteeksi ja ikuisen elämän.

© www.raamattupiiri.fi