www.raamattupiiri.fi    

15. VOITTOLAULU (2. Mooses 15)

Taustaa: Mirjam on Raamatun ensimmäinen naisprofeetta, ja siksi juuri hänen uskotaan sepittäneen tämän Raamatun ensimmäisen psalmin yhdessä Mooseksen kanssa. Mirjam oli se isosisko, joka oli seissyt Mooses-vauvan koria vahtimassa Niilin rannalla. Tässä vaiheessa hänellä oli ikää jo yli 80 vuotta, mutta hän oli aivan yhä yhtä nuorekas kuin veljensäkin. Mirjam ei ilmeisesti ollut naimisissa; hänen ikäpolvensa poikalapset oli näet surmattu. Mirjam kuului veljiensä kanssa Israelin johtotiimiin: "Minä olen lähettänyt johtajiksesi Mooseksen, Aaronin ja Mirjamin." (Miika 6:4).

Jakeet 1a ja 19-21

Jakeet 1b-5

Jakeet 6-10

Jakeet 11-12

Jakeet 13-17

Jae 18

Jakeet 22-25. Näin alkoi siis Israelin kansan kotimatka autiomaassa. Katsokaa kartalta Mara ja Elim.

Jae 25b-26. Jotkut raamatunselittäjät ajattelevat, että Herra määräsi Marassa kansalleen nimenomaan sapatin vieton. Muu laki annettiin myöhemmin Siinain vuorella.

Jae 27

Lopuksi: Jeesus on se kuningas, josta jae 18 puhuu. Maanpäällisen elämänsä aikana hän oli salattu, piikkikruunulla kruunattu kuningas, mutta pian hän tulee uudelleen maan päälle kultakruunu päässään. Sitten mekin pääsemme omaan luvattuun maahamme, pyhälle vuorellemme eli uuteen Jerusalemiin – hänen uhrikuolemansa tähden.

© www.raamattupiiri.fi