www.raamattupiiri.fi    

14. KAISLAMEREN YLITYS (2. Mooses 14)

Taustaa: Kaislameren ylitys oli Israelin historian ratkaisevin hetki, johon Vanhassa testamentissa palataan yhä uudelleen. Katsokaa karttaa. Kaislameri tarkoittaa Suezin lahtea, mutta kukaan ei tiedä, miten pitkälle pohjoiseen se ulottui Mooseksen aikaan. Se saattoi tuohon aikaan sulkea sisäänsä myös Katkerat järvet. Migdolin, Pi-Hirotin ja Baal-Sefonin sijainnista ei ole varmuutta.

Jakeet 1-2. Herran käskyn saadessaan israelilaiset olivat paikassa, mistä olisi ollut vapaa pääsy itään. Herra kuitenkin käski heidän mennä Kaislameren rantaan, missä pakoreitti sulkeutui.

Jakeet 3-5

Jakeet 6-9. Egyptin sotavaunuja pelkäsi tuohon aikaan koko maailma. Kahden hevosen vetämässä vaunuissa seisoi aina yksi ajaja ja yksi ampuja.

Jakeet 10-12. Israelilaiset eivät olleet aseistautuneita, eikä heillä ollut harjoitettua armeijaa. Nyt heidän takanaan oli Egyptin ratsuväki ja edessään meri.

Jakeet 13-14

Jakeet 15-18. Ulkonaisesti Mooses näytti luottavaiselta, mutta itse asiassa hän huusi koko ajan sydämessään Herralta apua.

Jakeet 19-22, 29. Tämä tapahtui siis yöllä.

Jakeet 23-25

Jakeet 26-31. Vedet palasivat Kaislamereen kuin tsunami ja heittivät sitten sotilaiden ruumiit ja heidän aseistuksensa itärannalle.

Lopuksi: Jeesukselle kävi kuten egyptiläisille: hän hukkui kaaosvesiin. Ristiinnaulitut ihmiset näet kuolivat tukehtumalla. Näin kuvaa kärsimyspsalmi Jeesuksen kuolemaa: "Pelasta minut, Jumala! Vesi on noussut kaulaani saakka. Olen vajonnut pohjattomaan liejuun, jalkani ei tavoita lujaa maata. Olen joutunut vetten syvyyksiin, pyörre tempaa minut mukaansa." (Ps. 69:2-3). Näin kova hinta piti Vapahtajan maksaa meidän exoduksestamme, pääsystämme omaan luvattuun maahamme eli uuteen luomakuntaan.

© www.raamattupiiri.fi