13. EGYPTISTÄ LÄHTÖ
(2. Mooses 13)
Taustaa: Tässä luvussa Herra alkaa opettaa kansalleen, mitä sana lunastus tarkoittaa. Se esiintyy jakeessa 13:13 ensimmäistä kertaa Raamatussa. Sanan perusmerkitys viittaa ostamiseen. Lunastus-sanaa käytettiin siitä tapahtumasta, kun Herra osti kansansa vapaaksi Egyptin orjuudesta. Huomatkaa, että kaikki me ihmiset synnymme tähän maailman synnin, kuoleman ja paholaisen orjina ja tarvitsemme siis lunastusta.
Jakeet 1-2 ja 11-13
- Miten keskiverto suomalainen ymmärtää sanan "lunastus" tai "lunnaat"?
- Mitä jae 2 tarkoittaa? (Miksi Herra halusi itselleen kansansa esikoiset? Entä eläinten esikoiset?)
- Mitä jae 12 tarkoittaa?
Jakeet 14-16
- Miten Herra lunasti kansansa Egyptin orjuudesta näiden jakeiden mukaan?
- Miten esikoisuus ja Egyptistä lähtö kuuluvat yhteen?
- Eläinten esikoiset uhrattiin, mutta ihmisen esikoispoika piti lunastaa maksamalla hänestä temppelille lunastusmaksu (15). Mitä israelilaisten oli määrä oppia tämän lunastusoperaation kautta?
- Mitä merkitystä on sillä tosiasialla, että Jeesus on Jumalan "esikoinen"?
- Mitä tarkoittaa se, että Jeesus on meidän lunastajamme? (Mistä meidät pitää lunastaa ja miten? Keneltä Jeesus osti meidät vapaaksi ja millä valuutalla?)
Jakeet 3-10
- Miksi Egyptistä lähdön päivää piti juhlia tulevaisuudessakin?
- Miksi happaman syöntikielto oli niin tärkeä asia? Mikä merkitys tuleville israelilaisille oli seitsemän päivän ajanjaksolla, jolloin ei syöty mitään hapanta?
- Mikä on sinun elämässäsi orjuuden maasta lähdön päivä ja miten sinun pitäisi sitä muistella?
Jakeet 17-18. Merenrantaa pitkin olisi luvattuun maahan kulkenut valtatie (Meren tie), mutta sen varrella oli paljon egyptiläisiä sotilastukikohtia. Erämaan tie taas kulki Siinain niemimaan poikki.
- Mitkä olivat ehkä Mooseksen tunnelmat, kun hän tajusi kulkevansa kohti Kaislamerta kokonaisen kansakunnan etunenässä?
- Katsokaa kartasta, kuinka kauan kotimatka olisi kestänyt, jos kansa olisi voinut kulkea pitkin Meren tietä 10 km päivässä?
- Miettikää, mitä olisi tapahtunut, jos kansa olisi saapunut luvattuun maahan parin kuukauden päästä Egyptistä lähdöstään. (Mihin tarvittiin 40 vuoden kotimatkaa?)
- Jos sinä olet tajunnut jälkeenpäin, miksi Jumala ei johdattanut sinua suorinta tietä pisteestä A pisteeseen B, niin kerro se muillekin.
Jae 19. Varmaan Joosefkin oli tuntenut lupauksen, jonka Herra oli antanut Abrahamille. Hänestä kerrotaan näin: "Uskon kautta muistutti Joosef loppunsa lähetessä Israelin lasten lähdöstä ja antoi määräyksen luistansa." (Hepr. 11:22.)
- Mihin Joosef siis uskoi kuollessaan? (Miksi Joosef piti Kanaanin maan multia parempana hautapaikkana kuin jotain komeaa egyptiläistä hautaa?)
- Miettikää miten heprealaiset olivat onnistuneet säilyttämään Joosefin luita satoja vuosia?
- Miten me voisimme saada kuollessamme saman uskon, mikä Joosefilla oli?
Jakeet 20-22. Etamin paikkaa ei tarkkaan tiedetä, mutta ilmeisesti se sijaitsi paikalla, missä Egyptin vihreys loppui ja hiekka alkoi. Pilvipatsas ilmestyi näkyviin nimenomaan siellä.
- Mitkä olivat ehkä heprealaisten tunnelmat hiekka-aavikon laidalla?
- Mitä luulette heprealaisten ajatelleen, kun heidän eteensä ilmestyi outo pilvipatsas?
- Miettikää, mitä kaikkea hyötyä autiomaassa oli pilvipatsaasta päivällä ja tulipatsaasta yöllä?
- Miksei Herra lähetä pilvipatsaita meidänkin eteemme johdattamaan meitä – vai lähettääkö hän? Millaisia kokemuksia teillä on tästä asiasta?
Kokoavat kysymykset
- Kun Jeesus puhui kirkastusvuorella omasta "poislähdöstään", hän käytti sanaa "exodus" (Luuk. 9:31). Mitä hän sillä tahtoi sanoa?
- Miksi juuri Mooseksen piti olla kirkastusvuorella, ei esimerkiksi Abrahamin tai Daavidin?
Lopuksi: Jeesus on lunastanut meidät synnin, kuoleman ja paholaisen vallasta, ja se valuutta, jolla hän meidät vapaaksi osti, oli hänen pyhä, kallis verensä. Siksi uskova voi rukoilla kuollessaan Daavidin sanoin: "Sinun käteesi minä annan henkeni, sinä, Herra, lunastat minut, sinä uskollinen Jumala" (Ps. 31:6).