www.raamattupiiri.fi    

13. EGYPTISTÄ LÄHTÖ (2. Mooses 13)

Taustaa: Tässä luvussa Herra alkaa opettaa kansalleen, mitä sana lunastus tarkoittaa. Se esiintyy jakeessa 13:13 ensimmäistä kertaa Raamatussa. Sanan perusmerkitys viittaa ostamiseen. Lunastus-sanaa käytettiin siitä tapahtumasta, kun Herra osti kansansa vapaaksi Egyptin orjuudesta. Huomatkaa, että kaikki me ihmiset synnymme tähän maailman synnin, kuoleman ja paholaisen orjina ja tarvitsemme siis lunastusta.

Jakeet 1-2 ja 11-13

Jakeet 14-16

Jakeet 3-10

Jakeet 17-18. Merenrantaa pitkin olisi luvattuun maahan kulkenut valtatie (Meren tie), mutta sen varrella oli paljon egyptiläisiä sotilastukikohtia. Erämaan tie taas kulki Siinain niemimaan poikki.

Jae 19. Varmaan Joosefkin oli tuntenut lupauksen, jonka Herra oli antanut Abrahamille. Hänestä kerrotaan näin: "Uskon kautta muistutti Joosef loppunsa lähetessä Israelin lasten lähdöstä ja antoi määräyksen luistansa." (Hepr. 11:22.)

Jakeet 20-22. Etamin paikkaa ei tarkkaan tiedetä, mutta ilmeisesti se sijaitsi paikalla, missä Egyptin vihreys loppui ja hiekka alkoi. Pilvipatsas ilmestyi näkyviin nimenomaan siellä.

Kokoavat kysymykset

Lopuksi: Jeesus on lunastanut meidät synnin, kuoleman ja paholaisen vallasta, ja se valuutta, jolla hän meidät vapaaksi osti, oli hänen pyhä, kallis verensä. Siksi uskova voi rukoilla kuollessaan Daavidin sanoin: "Sinun käteesi minä annan henkeni, sinä, Herra, lunastat minut, sinä uskollinen Jumala" (Ps. 31:6).

© www.raamattupiiri.fi