www.raamattupiiri.fi    

9. PAARMAT, KARJARUTTO JA PAISEET (2. Mooses 8:16-28 ja 9:1-16)

Taustaa: (Huom. Vuoden 1938 käännöksessä edetään suluissa olevan jaenumeroinnin mukaan.) Moosekselle ei myönnetty faraon luo enää audienssia, joten hän meni aamulla Niilin rantaan, missä tiesi tämän käyvän kylpemässä. Uhrilakia vielä ollut annettu, mutta jo patriarkat tunsivat syntiuhrin. Israelin oli vaarallista uhrata egyptiläisten keskellä, koska näillä oli paljon tabuja esimerkiksi hiehon ja sonnin suhteen. He pitivät niitä pyhinä eläiminä, suorastaan jumalina.

Jakeet 8:16-20. Neljäs vitsaus. Paarma on iso kärpänen, joka puree kipeästi sekä ihmisiä että karjaa.

Jakeet 8:21-24

Jakeet 8:25-28

Jakeet 9:1-7. Viides vitsaus. Karjarutto-niminen tauti poistui maailmasta vasta vuonna 2011. Se oli tappanut lähes kaikki eläimet, jotka siihen olivat sairastuneet.

Jakeet 9:8-11. Kuudes vitsaus. Huomaamme, etteivät kaikki eläimet olleetkaan kuolleet edellisen vitsauksen aikana, tai sitten niitä oli jo ehditty ostaa ulkomailta.

Jae 12. Tässä jakeessa sanotaan ensimmäistä kertaa Herran paaduttaneen faraon sydämen. Tähän asti farao oli paaduttanut sen ihan itse.

Jakeet 9:13-16

Lopuksi: Herra rankaisee vihollisiaan vitsausten kautta – mutta niin hän rankaisi omaa Poikaansakin. Jeesus nimittäin asettui Jumalan vihollisten asemaan ja kuoli heidän puolestaan. Vitsaukset eivät tarkoita sitä, ettei Jumala rakastaisi niiden kohteeksi joutuneita egyptiläisiä. Ei, hän rakastaa heitä ja tahtoo kutsua heitä yhteyteensä juuri tällaisten onnettomuuksien kautta. Sama pätee myös Jumalan hylänneeseen Suomen kansaan. Mutta jollei parannusta tehdä, paatunutta kansaa odottavat yhä uudet katastrofit ja lopulta helvetin tuli.

© www.raamattupiiri.fi