www.raamattupiiri.fi    

8. KOLME ENSIMMÄISTÄ VITSAUSTA (2. Mooses 7:7-8:15 [RK38 -8:19])

Taustaa: Mooses oli suostunut Israelin johtajaksi Herran painostuksesta. Hänen ensimmäinen kohtaamisensa faraon kanssa oli päättynyt huonosti. Nyt Moosekselle vihoittelivat sekä farao että oma kansa. Silti Herra käski hänen mennä uudelleen faraon eteen ja lupasi auttaa häntä. Säilyneiden dokumenttien valossa ihmeitä tapahtui myös Egyptin uskonnoissa. Esimerkiksi käärmeen lumoojien tiedetään jäykistäneen käärmeen niin, että se näytti ja tuntui ihan kepiltä.

Jakeet 7:7-13

Jakeet 7:14-18. Ensimmäinen vitsaus. Niili oli Egyptin elämänlähde, joka takasi tulvillaan viljelysmaan hedelmällisyyden. Se oli myös pääasiallinen kulkureitti ihmisille ja tavaroille. Kalaa syötiin paljon, samoin vesilintuja. Niilillä oli oma jumalansakin nimeltä Heqt.

Jakeet 19-24

Jakeet 25-29

Jakeet 8:1-10. (Huomio! Luvussa 8 jakeet on numeroitu eri käännöksissä eri tavalla. Jos sinulla on vanha käännös, seuraa suluissa olevaa jaejakoa.) Sammakoita oli Egyptissä kymmentä eri lajia, pienistä lehtisammakoista suuriin rupikonniin. Niitä ei inhottu, vaan pidettiin hyödyllisinä eläiminä, joita ei saanut tappaa. Sammakon kurnutus tarkoitti, että pellot olivat taas tulvillaan vettä ja kohta päästäisiin kevättöihin. Egyptissä oli myös sammakkojumala.

Jae 8:11

Jakeet 8:12-15. Vanha käännös sanoo "sääsket", uusi "syöpäläiset". Heprean sana tarkoittaa pienen pientä ötökkää, joka tunkee suuhun, silmiin, nenään ja pistää kipeästi.

Lopuksi: Egyptin vitsaukset ovat Jumalan rangaistusten prototyyppejä Raamatussa. Ilmestyskirja puhuu vedestä, joka muuttuu vereksi, ja sammakon näköisistä hengistä (Ilm. 16). Huomatkaa, että Jeesuksella oli hallussaan se sama Jumalan sormi, joka sai aikaan kaikki Egyptin vitsaukset. "Jos minä ajan pahoja henkiä ihmisistä Jumalan sormella, silloinhan Jumalan valtakunta on jo tullut luoksenne." hän sanoi (Luuk. 11:20). Sillä sormella hän tekee ihmeitä tänäkin päivänä ja auttaa sinua, kun häneltä apua pyydät omien taakkojesi alla.

© www.raamattupiiri.fi