www.raamattupiiri.fi    

7. HERRA UUDISTAA LUPAUKSENSA (2. Mooses 6:1-7:6)

Taustaa: Mooses joutui ensimmäiseen kutsumuskriisiinsä, kun kansan tilanne paheni sata kertaa pahemmaksi hänen käytyään faraon puheilla. Orjien piti nyt koota oljetkin tiiliseokseensa, ja heprealaisia päällysmiehiä pieksettiin, kun työnormi jäi täyttämättä. Mooses ja Aaron saivat niskaansa oman kansansa haukut ja kiroukset. Herra oli sanonut Moosekselle edeltä käsin, ettei faarao häntä kuule, mutta hänelle tuli yllätyksenä, että myös hänen oma kansansa kääntyi häntä vastaan.

Jakeet 5:22-23. Kertausta edellisestä luvusta.

Jae 6:1. Sanontaa "Jumalan väkevä (vahva) käsi" käytetään kymmenkunta kertaa 2. Mooseksen kirjassa.

Jakeet 2-5

Jakeet 6-8

Jae 9

Jakeet 10-13 ja 28-30 ja 7:1-2. Herra oli luvannut Moosekselle aikaisemmin, että Aaron toimisi hänen suunaan.

Jakeet 6:20, 23 ja 25. Yllättäen tästä kohdasta löytyy Leevin sukuluettelo. Egyptissä ei ilmeisesti pidetty tarkkoja sukuluetteloita; välistä puuttuu näet sukupolvia.

Jakeet 7:3-6. Vanha käännös sanoo "paaduttaa", uusi "kovettaa". (Jatkamme keskustelua paatumuksesta vielä monta kertaa tulevissa raamattupiireissä.)

Lopuksi: Kuollessaan koko maailman puolesta Jeesus osoitti, että Jumala tahtoo kaikkien ihmisten pelastuvan ja tulevan tuntemaan totuuden. (2. Tim. 2:4). Jumala ei halua kenenkään paatuvan, mutta jos joku sulkee itsepäisesti korvansa hänen puheeltaan, hän ei sitä estä. Mutta Herra voi käyttää ihmisten paatumustakin omiin hyviin tarkoituksiinsa – kuten hän käytti faraon paatumusta Israelin kansan vapauttamiseen.

© www.raamattupiiri.fi