www.raamattupiiri.fi    

5. MOOSEKSEN VASTAVÄITTEET (2. Mooses 4:1-26)

Taustaa: Herran ja Mooseksen keskustelu jatkuu palavan pensaan äärellä. Mooses oli nuorena luullut olevansa johtaja-ainesta. Kun Herra sitten kutsui hänet kansansa vapahtajaksi, hänellä olikin roppakaupalla vastaväitteitä. Inhimillisesti ajateltuna parin miljoonan ihmisen rahtaaminen autiomaan halki seitsemän kansan asuttamaan Kanaanin maahan, ei ollut toteuttamiskelpoinen suunnitelma. Herra oli juuri käskenyt Mooseksen mennä puhumaan ensin kansalle, sitten faraolle. Hän oli ennustanut, että kansa kuulisi Moosesta, mutta farao ei.

Jakeet 1-5. Huomatkaa, että faraon päähineessä oli iskevän kobran kuva.

Jakeet 6-9. Spitaali mainitaan nyt ensimmäistä kertaa Raamatussa. VT:n kuvaamassa spitaalissa sairastuneen iho muuttui valkoiseksi.

Jakeet 10-12. Stefanos kertoo Mooseksesta, että tämä oli (nuorena ollut) hyvä puhuja. (Apt. 7:22). Ehkä hän oli joutunut pitämään paljonkin puheita ollessaan Egyptin prinssi.

Jakeet 13-17. Herra suuttui nyt Moosekseen ensimmäisen kerran.

Jakeet 18-20. Kaikki Jetron tyttäret olivat varmaan jo naimisissa ja asuvat kukin miehensä kodissa.

Jakeet 21-23. Luetaan jakeet, ei keskustella. Näihin teemoihin paltaan myöhemmin.

Jakeet 24-26. Jumala oli solminut Abrahamin kanssa liiton, jonka merkkinä oli poikien ympärileikkaus 8 päivän ikäisinä. Se oli suoritettava kuolemanrangaistuksen uhalla (1. Moos. 17:14). Myös egyptiläiset ympärileikkasivat poikansa, mutta vasta murrosikäisinä.

Lopuksi: Tässä luvussa Mooses on uuden Mooseksen eli Jeesuksen vastakohta. Kun Isä tahtoi lähettää Poikansa Vapahtajaksi tähän maailmaan, Jeesus ei sanonut: "Lähetä kuka muu tahansa", vaan: "Katso, minä tulen ... tekemään sinun tahtosi, Jumala." (Hepr. 10:7). Jeesus läksi matkaan tietäen varsin hyvin, mikä häntä täällä maan päällä odottaisi: ihmisten hylkäämäksi tuleminen ja kauhea kuolema. Mutta juuri sillä tavalla hänestä tuli seurakuntansa sulhanen, sen "veriylkä".

© www.raamattupiiri.fi