www.raamattupiiri.fi    

4. JUMALA ILMOITTAA NIMENSÄ (2. Mooses 2:23-3:22)

Taustaa: Mooses oli nyt ollut paimenena 40 vuotta ja asunut appensa, midianilaisen papin kodissa. Sitä ennen hän oli elänyt Egyptin hovissa noin 35 vuotta. Isänsä kodissa hän oli asunut noin viisivuotiaaksi asti. Appea nimitettiin edellä Reueliksi (Jumalan ystäväksi), nyt Jetroksi, joka on ilmeisesti titteli "hänen korkeutensa". Midianilaiset olivat Abrahamin ja hänen viimeisen vaimonsa Keturan jälkeläisiä.

Jakeet 2:23-25. Yli 80 vuotta oli jo kulunut orjuuden alkamisesta.

Jae 3:1. Katsokaa karttaa. Midianin maa sijaitsi Akaban lahden molemmilla puolilla, Horeb taas etelässä, 100-200 km päässä Midianista. Lampaat kulkevat enintään 10 km päivässä.

Jakeet 2-4. Hoorebista tuli pyhä vuori, koska Jumala ilmestyi sen päällä. Ilmeisesti se on sama paikka kuin Siinain vuori

Jakeet 5-6. Sana "pyhä" on esiintynyt tähän mennessä Raamatussa vain kerran: kun Jumala "pyhitti" sapatin.

Jakeet 7-9. Herra oli luvannut Kanaanin maan patriarkoille jo 400 vuotta aikaisemmin.

Jakeet 10-12. Farao oli vaihtunut sen jälkeen kun Mooses oli paennut Egyptistä (2:23). Mooses ei kuitenkaan voinut tietää, oliko etsintäkuulutus yhä voimassa.

Jakeet 13-15. Heprealaiset olivat eläneet vuosisatoja Egyptin jumalten ja temppelien keskellä. Nyt tarvittiin jokin salasana, josta he tunnistaisivat oman Jumalansa. He saivat sen. JHVH, nuo neljä heprean konsonanttia, voidaan suomentaa: "Minä olen se joka minä olen." Kun meidän VT:ssämme lukee "Herra", hepreaksi siinä lukee useimmiten JHVH.

Jakeet 16-22. Käsittelemme nämä tapahtumat myöhemmin tarkemmin.

Lopuksi: Jeesus täydensi Jumalan nimen sanomalla: Minä olen... elämän leipä, tie, totuus, elämä, ylösnousemus, hyvä paimen, lammasten ovi, totinen viinipuu. Jeesus käytti muutenkin Jahve-nimeä omana nimenään: "Kun olette ylentäneet Ihmisen Pojan, silloin te ymmärrätte, että minä olen se, joka minä olen." (Joh. 8:28). Vasta ristillä Jahven sydän siis paljastui koko maailmalle: millainen rakkauden Jumala hän itse asiassa on.

© www.raamattupiiri.fi