www.raamattupiiri.fi    

3. PRINSSISTÄ LAINSUOJATTOMAKSI (2. Mooses 2:11-22 ja Apt. 7:23-28)

Taustaa: Kun Salomo alkoi rakentaa temppeliä 4. hallitusvuotenaan (960-luvulla eKr.), oli Egyptistä lähdöstä oli kulunut 480 vuotta (2. Kun. 6:1). Näin pääsemme 1440-luvulle eKr.. Siihen aikaan hallitsivat Egyptiä Tutmose III ja hänen poikansa Amenhotep II. Kanaanin maan valloitus sijoittuu tämän laskutavan mukaan 1300-luvun alkuun eKr.. Monet arkeologit pitävät kuitenkin 1200-luvun alkupuolta todennäköisempänä maan valloituksen ajankohtana. Siinä tapauksessa exoduksen farao olisi ollut suuri Ramses II. Tässä raamattupiirissä ei oteta kantaa siihen, kumpi ajoitus on oikea.

Jakeet 11-12. Apt. 7:23-24. Mooses oli tässä vaiheessa 40 vuotta vanha.

Jakeet 13-14 ja Apt. 7:25-28. Apostolien tekojen jakeet ovat osa kirkon ensimmäisen marttyyrin, Stefanoksen, puolustuspuhetta.

Jae 15. Egyptissä oli rajavartijoita jo tuohon maailmanaikaan. Mooses pakeni varmaan hevosella. Katsokaa kartasta Midian, joka sijaitsee Akaban lahden molemmilla puolilla. Sinne on Niilin suistosta yli 400 km.

Jakeet 16-20. Midianilaiset olivat Abrahamin ja Keturan jälkeläisiä, joiden uskonto oli mahdollisesti suunnilleen sama kuin heprealaisten. Reuel oli paimentolaispappi; hänen nimensä tarkoittaa "Jumalan ystävää". Sippora tarkoittaa lintusta.

Jakeet 21-22. Mentyään naimisiin Mooses opetteli paimenen ammatin ja harjoitti sitä joka päivä seuraavat 40 vuotta. Hän sai kaksi poikaa.

Lopuksi: Jeesuksen elämä muistuttaa paljon Mooseksen elämää. Hänkin tuli omiensa tykö, mutta hänen omansa eivät ottaneet häntä vastaan (Joh. 1:11). Häneltäkin kysyttiin: "Kuka on asettanut sinut meidän päämieheksemme ja tuomariksemme?" Hänkin joutui autiomaahan paholaisen kiusattavaksi. Ero oli vain se, ettei Jeesus tappanut ketään vapauttaakseen kansansa orjuudesta – vaan suostui itse tapettavaksi.

© www.raamattupiiri.fi