www.raamattupiiri.fi    

29.   SAULIN JA JONATANIN KUOLEMA 1. Sam. 31 ja 2. Sam. 1

Aluksi: Saul oli ollut kuninkaana 40 vuotta ja oli kuollessaan noin 65-70-vuotias. Jonatan oli kuollessaan noin 35-40-vuotias, ja häntä jäi suremaan viisivuotias poika Mefiboset.

Raamattu ei hyväksy itsemurhaa, koska vain ihmisen Luojalla on oikeus päättää hänen elämänsä pituudesta. Myöskään eutanasiaa, johon Saul aseenkantajaansa houkutteli, ei voida pitää minään muuna kuin murhana; sen todistaa Daavidin tuomio (2. Sam. 1:13-16).  

Jakeet 1-7

Jakeet 8-13

Jakeiden taustaa: 40 vuotta aikaisemmin Saul oli vapauttanut Gileadin Jabesin ammonilaisten käsistä (luku 11). Bet-Seanin kaupunki sijaitsi Jisreelin ja Jordanin laaksojen yhtymäkohdassa. Se kuului tähän aikaan filistealaisille. (Ks. kartalta!) Gilboan vuorelta oli 15 km Bet-Seaniin ja sieltä noin 20 km Gileadin Jabesiin.  

Jakeet 2. Sam. 1:1-16 (Luetaan hiljaa)

Jakeet 2. Sam. 1:17-27 (Luetaan hiljaa)

Lopuksi: Saul ei tahtonut tulla ympärileikkaamattomien lävistämäksi; se oli hänen mielestään hänen arvolleen sopimatonta. Jeesus sen sijaan suostui roomalaisten pakanoiden lävistämäksi, vaikka oli Israelin todellinen kuningas. Sen hinnan Jeesus maksoi kaikkien niiden ihmisten synneistä, joista 1. Samuelin kirja meille kertoo. Heidän syntinsä sovitettiin Jeesuksen ristillä niin kuin meidänkin. Viimeisellä tuomiolla ei kukaan kadotukseen joutuva voi syyttää Jumalaa siitä, etteikö tämä olisi antanut kaikkeansa meidän pelastamiseksemme.

© www.raamattupiiri.fi