www.raamattupiiri.fi    

24. DAAVIDIN TOINEN JA KOLMAS VAIMO 1. SAM 25

Aluksi: Avioliitosta Jumala on säätänyt, että se on elinikäinen liitto yhden miehen ja yhden naisen välillä (1. Moos. 2:24; Mark. 10:6-9). Kuninkaallakaan ei Mooseksen lain mukaan saanut olla useita vaimoja (5. Moos. 17:17).

Jakeet 25:43-44

Jakeet 1b-17 (Luetaan hiljaa)

Jakeiden taustaa: Tässä ei ole kysymys Karmelin vuoristosta, vaan Maonin erämaan Karmelista, joka sijaitsee Hebronin eteläpuolella. Saul oli aikaisemmin pystyttänyt sinne muistomerkin itselleen (15:12). Nabal (nimi merkitsee "hullua") oli todella rikas mies, sillä jo sadan lampaan omistajaa pidettiin tuohon aikaan hyvinvoipana. Lampaat kerittiin talkootyönä ja keritsijöille järjestettiin suuret juhlat. Yhden lampaan keritsemiseen meni tuonaikaisilla vehkeillä (pronssisaksilla?) arviolta puoli tuntia. Kerittäessä pitää varoa tarkasti, ettei leikkaa vahingossakaan lampaan ihoa.

Jakeet 18-38 (Luetaan hiljaa)

Jakeet 39-40

Lopuksi: Daavid asui 10 vuotta erossa Mikalista, Saulin tyttärestä. Tarinan loppu kerrotaan 2. Sam. 3:14-16 ja 6:20-23. Mikalilla ei ollut lapsia, joten Daavidin vanhin poika Amnon syntyi Ahinoamista ja Kilab-niminen poika Abigailista. Amnonin tarina oli traaginen. Kilabista emme tiedä muuta kuin nimen.

Tuollaisen perhetilanteen keskellä Daavidilta jäi tietenkin kokematta syvä yhteenkuuluvaisuus ja rakkaus, joka voi vallita vain monogaamisessa avioliitossa. Koska yhteenkuuluvaisuutta ei ollut, Daavid koetti täyttää sydämensä yksinäisyyden ottamalla itselleen yhä uusia vaimoja. Kuollessaan Daavidilla oli toistakymmentä vaimoa ja sivuvaimot päälle.

Loppujen lopuksi Raamatusta löytyy vain yksi täydellinen sankari, jota voimme varauksettomasti ihailla: Jeesus Kristus. Hän osasi kohdella toista sukupuolta oikein ja myös hillitä itsensä kaikissa tilanteissa.

© www.raamattupiiri.fi