www.raamattupiiri.fi    

23. SAMUELIN KUOLEMA JA JÄLKIMAINE 25:1 ym.

(Tämän tekstin voi käsitellä raamattupiirissä, mutta se soveltuu ehkä paremmin yksityiseen opiskeluun. )

Aluksi: Oli vuosi 1020 eKr. Samuel oli noin 85-vuotias. Hän oli toiminut kansansa ja kuninkaansa hengellisenä johtajana peräti 70 vuotta. Daavid oli piileskellyt vuorilla tähän mennessä ehkä puolisenkymmentä vuotta.

Saul muuttui koko ajan yhä vainoharhaisemmaksi. Uskonpuhdistus, jota Samuel oli yhdessä Saulin kanssa edistänyt, oli painumassa unholaan ja Israelista oli hyvää vauhtia tulossa poliisivaltio.  

Siinä tilanteessa Herra kutsui uskollisen palvelijansa pyhien lepoon.

KUOLEMA

Samuel kuoli, ja kaikki israelilaiset kokoontuivat valittajaisiin. Samuel haudattiin kotipaikalleen Ramaan (25:1)

SAMUEL – JUMALANPALVELUKSEN UUDISTAJA

Samuelin pojat eivät seuranneet isänsä jälkiä, mutta yllättäen 1. Aikakirjasta löytyy Samuelin pojanpojan nimi. Muistattehan, että Samuel oli leeviläinen, joka kuului Kehatin sukuhaaraan:

Osan leeviläisistä Daavid pani huolehtimaan laulusta Herran pyhäkössä sen jälkeen kun liitonarkku oli asetettu sinne. (...) Seuraavassa luetellaan temppelilaulajat ja heidän jälkeläisensä: Kehatin suvusta laulajana oli Heman, Joelin poika; hänen isoisänsä oli Samuel (1. Aik. 6:16-18. Ks. myös 1Aik. 6:18; 1Aik. 16:41; 2Aik. 5:12; 2Aik. 35:15).

Heman oli siis tärkeä henkilö jumalanpalveluksen uudistusta tehtäessä sekä Daavidin että Salomonin aikana. Psalmi 88 saattaa olla hänen käsialaansa.

Toinen lainaus Aikakirjoista koskien Daavidin uudistamaa jumalanpalveluselämää:  

Pyhäkköteltan kynnyksenvartijoina palvelivat Sallum,(...) ja hänen sukuunsa kuuluvat korahilaiset. (...) Kynnyksenvartijoiksi valittuja oli kaikkiaan 212 (...). Daavid ja Samuel, näkijä, olivat uskoneet heille tämän tehtävän, ja niin he ja heidän jälkeläisensä huolehtivat pyhäkköteltan ja Herran temppelin porttien vartioinnista. (1. Aik. 9:19-23)

SAMUEL – KIRJAILIJA

"Daavidin vaiheet on kirjoitettu näkijä Samuelin historiassa, profeetta Naatanin historiassa ja tietäjä Gadin historiassa. " (1. Aik. 29:29).

"Samuel kirjoitti kirjaan kuninkaan oikeudet" (1. Sam. 10:25).  

SAMUEL – RUKOILIJA

Ylistäkää Herraa, meidän Jumalaamme, kumartukaa hänen valtaistuimensa eteen, hänen jalkojensa juureen! Hän on pyhä. Mooses ja Aaron olivat hänen pappejaan, Samuel huusi avuksi hänen nimeään. He huusivat Herraa, ja hän vastasi. (...) Herra, meidän Jumalamme! Sinä vastasit heille, sinä annoit heille anteeksi, vaikka rankaisitkin heitä heidän teoistaan. (Psalmi 99:5-6 ja 8).

Herra sanoi minulle: "Vaikka minun eteeni astuisivat Mooses ja Samuel, en sittenkään tuntisi sääliä tätä kansaa kohtaan. Aja se pois edestäni, menköön menojaan!" (Jer. 15:1).

TODISTUS JEESUKSESTA

Mooses on sanonut: 'Herra, teidän Jumalanne, on veljienne joukosta nostava esiin profeetan, minun kaltaiseni. Kuulkaa häntä, tehkää kaikessa niin kuin hän teille sanoo. Jokainen, joka ei tätä profeettaa kuule, poistetaan kansansa parista ja tuhotaan. ' Samoin ovat muut profeetat, niin Samuel kuin kaikki myöhemmätkin, kansalle puhuessaan myös ennustaneet näistä päivistä. (Apt. 3:22-24).

Lopuksi: Samuel oli Vanhan testamentin Johannes Kastaja – Herran voidellun edelläkävijä. Samuel voiteli kuningassuvun perustajan, Johannes kastoi Kuningasten Kuninkaan. Samuel uhrasi karitsan (7:9), Johannes osoitti sormelleen häntä, johon kaikki Vanhan testamentin uhrit viittaavat, ja sanoi: "Katsokaa: Jumalan karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!" (Joh. 1:29).  

© www.raamattupiiri.fi