www.raamattupiiri.fi    

18. DAAVIDIN PAKO 1. Sam. 19  

Aluksi: Aikaa kului vuosi pari. Daavid palveli menestyksekkäästi Saulin armeijassa ja toimi hänen yksityisenä soittaja-terapeuttinaan. Hän oli Saulin vävy ja kruununprinssin paras ystävä. Kukaan ei aavistanut, että Daavid oli jo voideltu seuraavaksi kuninkaaksi. Mutta varmasti Saul muisti, mitä Samuel oli hänelle sanonut: Herra ottaa kuninkuuden häneltä pois ja antaa sen häntä paremmalle miehelle (15:28)

Jakeet 1-8

Jakeet 9-17

Jakeet 18-24

Jakeiden taustaa: Samuel oli nyt todella vanha mies, yli 80-vuotias. Hän oli vastustanut kuninkuutta, ja nyt oli käynyt vielä paljon pahemmin kuin hän oli osannut aavistaa. Seuraavissa jakeissa kuvataan vanhan Samuelin ja nuoren, lainsuojattomaksi julistetun Daavidin, viimeinen tapaaminen täällä maan päällä.

Saulin Gibean ja Raman välillä ei ole montaa kilometriä, mutta seutu on vuoristoa (Ks. karttaa!). "Najot" tarkoittaa "asuntoja", ja oletetaan, että se viittaa profeettakoulun rakennuskompleksiin jossain Raman maakunnan kolkassa.

Lopuksi: Vetäjä lukee psalmista 59 jakeet 1-5 ja 17-18. Jos aikaa on, niin voitte näiden jakeiden pohjalta miettiä, mikä varjeli Daavidia tulemasta katkeraksi tässä tilanteessa, kun hän menetti yhdellä kertaa vaimonsa, ystävänsä, kotinsa, toimeentulonsa ja – inhimillisesti katsottuna – tulevaisuutensa.  

© www.raamattupiiri.fi