www.raamattupiiri.fi    

16. DAAVID JA GOLJAT 1. Sam. 17

Aluksi: Daavid on tässä vaiheessa noin 17-vuotias. Hän kulkee Betlehemissä sijaitsevan kotinsa ja Gibeassa sijaitsevan hovin väliä edestakaisin (20 km).  On kuin Daavidille olisi välillä tullut voittamaton ikävä lammaslaumansa luokse (12, 15).

Jakeet 1-10

Jakeiden taustaa: Elan-laakso kulkee Välimereltä itään Jerusalemin korkeudella. Sen päässä, vuoriston juurella, ovat Aseka ja Soko (1-3). Goljatin kotikaupunki Gat sijaitsee parikymmentä kilometriä niistä lounaaseen. (Ks. karttaa!) Goljatin pituus oli kolme metriä, hänen pronssikypäränsä ja haarniskansa painoivat 57 kg ja keihään rautakärki painoi 7 kg (4-7).

Jakeet 11-30

Jakeet 31-39

Jakeiden taustaa: Lähi-idän leijona oli (ennen sukupuuttoon kuolemistaan) erilainen kuin Afrikan leijona. Se väijyi saalistaan ja teki nopean spurtin, mutta ei ollut muuten yhtä hyvä juoksija kuin afrikkalainen vastineensa.

Jakeet 40-53

Referaatti jakeista 54-58 (Ei lueta tekstiä): Daavid vei Goljatin pääkallon Jerusalemiin valloittaessaan sen kaksi vuosikymmentä myöhemmin. Saul alkoi ihmetellä soittoniekkansa syntyperää: onko hän todella mitättömän suvun vesa Betlehemistä.

Lopuksi: Näin oli Daavid runoillut nuorena paimenessa: "Sinä katat minulle pöydän vihollisteni silmien eteen. Sinä voitelet pääni tuoksuvalla öljyllä, ja minun maljani on ylitsevuotavainen. Sinun hyvyytesi ja rakkautesi ympäröi minut kaikkina elämäni päivinä, ja minä saan asua Herran huoneessa päivieni loppuun asti!" (Ps. 24:6-7). Tätä luottamusta Daavid tuli tarvitsemaan vielä monta kertaa elämänsä aikana.

© www.raamattupiiri.fi