www.raamattupiiri.fi    

15. SALATTU KUNINGAS 1. Sam. 16

Aluksi: Vuosi on 1025 eKr. Siitä alkaa Daavidin historia ja kuningassuku, joka jatkuu maailman historian loppuun asti. Daavid kuuluu Juudan heimoon ja on syntynyt Betlehemissä.  Tässä vaiheessa hän on 15-vuotias "parraton nuorukainen". Hänen perheeseensä kuuluu seitsemän vanhempaa veljeä ja kaksi isoa sisarta.

Samuel on jo 80 vuotta vanha. Hän on johtanut Israelia 60 vuotta, joista noin puolet Saulin rinnalla.  

Jakeet 16:1-10

Jakeiden taustaa: Jos mennään Ramasta, Samuelin kotipaikasta, Betlehemiin, Iisain kotikaupunkiin, on pakko kulkea Saulin Gibean läpi. (Ks. karttaa!)

Jakeet 11-13

Jakeiden taustaa: Pyhää Henkeä ei annettu vanhassa liitossa muuta kuin tiettyyn tehtävään voidelluille ihmisille (13). Vasta helluntaina hänet annettiin kaikille uskoville.

Jakeet 14-23

Jakeiden taustaa: "Herran lähettämä paha henki" – mikä se on? Jumala ei tahdo pahaa, mutta hän voi käyttää pahoja ihmisiä ja pahoja henkiä oman päämääränsä edistämiseen (14). Hän myös asettaa niiden toiminnalle rajat, joita ne eivät saa ylittää (Job 1:12).

Lopuksi: Daavid on Jeesuksen selvin ennakkokuva koko Vanhassa testamentissa. Hän oli paimen, joka rakasti lampaitaan. Jeesus oli se hyvä paimen, joka antoi henkensä lammasten edestä. 15 vuotta Daavid oli salattu kuningas. Niin oli Jeesuskin. Lopulta hänen kuninkuutensa oli niin salattu, ettei sitä nähnyt kukaan muu kuin ryöväri ristillä (Luuk. 23:42).

© www.raamattupiiri.fi