www.raamattupiiri.fi    

14. TOINEN ASKEL LUOPUMUKSEN TIELLÄ 1. Sam. 15  

Aluksi: Amalekilaiset olivat Esaun jälkeläisiä, beduiineja, jotka asuivat Negevin ja Siinain autiomaissa. He olivat hyökänneet Israelin kimppuun silloin, kun se oli ollut matkalla Egyptistä kotimaahansa. Tästä syystä Jumala oli julistanut kirouksen amalekilaisten ylle (2. Moos. 17:8-13 ja 5. Moos. 25:19). Tuomarien aikaan oli tapahtunut kaksi yhteenottoa amalekilaisten kanssa (Tuom. 3 ja 6).

Samuel oli saanut ensimmäisen sanoman Herralta 12-vuotiaana ja joutunut välittämään sen Eelille. Nyt hän välitti Saulille Herran käskyn (1-3) ja hänen tuomionsa (22-23). Näin Samuel toimitti tehtäväänsä kuninkaan profeettana.

Jakeet 1-9

Jakeiden taustaa: "Herralle kuuluva uhri" tarkoitti Joosuan aikaan sitä, että jokin kaupunki ja kansa piti hävittää maan päältä (3).

Keniläiset olivat Siinain beduiinikansa, Mooseksen apen sukulaisia (6). Havilan sijaintia ei tunneta, mutta Sur sijaitsi Egyptin itärajalla (7).

Jakeet 10-19

Jakeiden taustaa: Tässä mainittu Karmel ei ole vuorijono Haifan lähellä, vaan paikkakunta 10 km Hebronista etelään. (Monella kartalla se ei näy. ) Gilgaliin sieltä on matkaa linnuntietä kokonaista 65 km (12-13).

Jakeet 20-23

Jakeet 24-35

Jakeiden taustaa: Samuel oli esiintynyt Saulin kanssa kaikissa tärkeissä tilanteissa niiden yli 20 vuoden ajan, jotka tämä oli toiminut kuninkaana. Pelkkä Samuelin läsnäolo viestitti kansalle: kuninkaalla on profeetta, joka välittää hänelle Herran sanan. Voimme luottaa siihen, että kuninkaan päätökset ovat myös Herran päätöksiä.

Lopuksi: Seuraava kuningas Daavid lankesi aviorikokseen ja murhaan, jotka saattavat tuntua meistä paljon suuremmilta kuin Saulin synnit. Saulin ja Daavidin ero oli kuitenkin se, että Saul hylkäsi Herran sanan. Sitä ei Daavid tehnyt. Herralla ei sen jälkeen ollut mitään "välinettä" minkä avulla hän olisi voinut puhua Saulin sydämelle.

© www.raamattupiiri.fi