www.raamattupiiri.fi    

13. NUORI SANKARI JONATAN 1. Sam. 14:1-46

Aluksi: Edellisessä luvussa kuvattu sotaan valmistautuminen jatkuu. Mikmasin sola sijaitsi kymmenkunta kilometriä Gibeasta, Saulin kotikaupungista, pohjoiseen. Geba oli solan toisella puolella, etelän suunnassa (4-5). (Ks. kartta!)  Mikmasiin olivat leiriytyneet filistealaiset (13:23); Gebaan harvat jäljellä olevat Israelin sotilaat (13:15).

Jonatan oli saanut prinssin kasvatuksen. Hänelle oli opetettu sotataitoa ja hän omisti toisen Israelin kahdesta rautamiekasta. Jonatan myös tiesi lupauksen, jonka hänen isänsä oli Herralta saanut filistealaisten voittamisesta (9:16). Tämä luku paljastaa meille, millainen luonne nuorella prinssillä oli, ja millainen oli hänen uskonsa Jumalaan.

Jakeet 1-5

Jakeet 7-15

Referaatti jakeista 16-30: (Raamattupiirissä luetaan vain referaatti, kotona voi lukea koko tekstin. ) Saul joukkoineen huomasi filistealaisten leirissä vallitsevan kaaoksen ja läksi takaa-ajoon. Mukaan liittyivät pakoon lähteneet israelilaissotilaat. Saul oli vannottanut joukkojaan kirouksen uhalla syömästä mitään ennen iltaa ja lopullista voittoa. (Tuollainen vala tehtiin aina Herran nimeen. ) Jonatan ei ollut kieltoa kuullut ja söi hunajaa, koska mehiläiskennoja oli sillä seudulla oli runsaasti. Kun hän sai sokeria vereensä, hän virkistyi. Kuultuaan isänsä kiellosta Jonatan piti sitä huonona; sotilaat olisivat jaksaneet paremmin takaa-ajoa, jolleivät olisi olleet niin nälissään.

Jakeet 31-35

Jakeiden taustaa: Lukekaa ääneen jakeen 32 alaviite uudesta käännöksestä. Mikmasin ja Aijalonin välimatka oli 25 km vuoristoista maastoa. (Ks. kartalta Mikmaasta itään/ lounaaseen, niin löydät Aijalonin. ) Vuoristo loppui Aijaloniin; ilmeisesti filistealaisasutus ulottui tuohon aikaan sinne saakka.

Jakeet 36-46

Jakeiden taustaa: Aikaa Eelin kuolemasta oli kulunut niin paljon, että hänen pojanpoikansa Ahia toimi ylimmäisenä pappina (3). Hän oli tuonut efodin/ kasukan• mukanaan sotatantereelle.

Lopuksi: Jeesus oli kuin Jonatan: hän meni suoraa päätä vihollistensa sekaan ja voitti sodan aivan yksin. Hän on ainoa, joka on voittanut Jumalan valtakunnan viholliset perusteellisesti ja lopullisesti, mutta vielä toistaiseksi hänen voittoonsa on uskottava näkemättä.

© www.raamattupiiri.fi