www.raamattupiiri.fi    

12. SAULIN ENSIMMÄINEN LANKEEMUS 1. Sam. 13

Aluksi: Ensimmäinen jae on todella vaikeaselkoinen. Siitä on olemassa erilaisia variaatioita hepreaksi. Saulin ikä, 30 vuotta, on otettu VT:n kreikankielisestä käännöksestä; sitä ei hepreankielinen VT tunne ollenkaan. Englanninkielinen NIV-käännös kääntää 1. jakeen näin: "Saul oli 30 vuotta vanha tullessaan kuninkaaksi, ja hän hallitsi Israelissa 42 vuotta. " Luvun 13 alkaessa Saulilla on aikuinen poika, joten hänen oli täytynyt hallita Israelia jo parikymmentä vuotta, ei kahta.

Filistealaiset olivat Israelin arkkivihollisia koko Saulin hallituskauden ajan. Aseistus oli epäsuhtaista, sillä Israelin armeijalla ei ollut varaa hevosiin vielä pitkään aikaan. Rautakausi oli vasta alkanut, ja filistealaiset olivat omineet itselleen "rautakaupan" monopolin (19-21). Tämä merkitsi sitä, että israelilaisilla oli käytössään nuolipyssyjen lisäksi vain pronssiaseita (22-23).  

Jakeet 1-7a

Jakeiden taustaa: Keskustelemme jakeissa 2-3 sisältyvistä paikannimistä ensi kerralla. Tällä kertaa riittää, kun katsotte kartasta Gilgalin, jonne Saul kokosi sotajoukon (4). Siitä puhuimme jo 11. luvun yhteydessä.

Jakeet 19-22

Jakeiden taustaa: Yksi sekeli vastasi noin 10-16 gr. hopeaa. Ajanlaskumme alussa yhdellä sekelillä sai 50 leipää (21).

Jakeet 7b-14

Jakeiden taustaa: 13:8 ei voi viitata alaviitteen kohtaan; koska noiden tapausten välillä oli 20 vuotta. Samuel oli tässä vaiheessa noin 60-70 vuotias. Ilmeisesti ennen sotaan lähtöä oli aina tapana uhrata uhri.

Jakeet 15-18

Jakeiden taustaa: Katsomme paikat seuraavalla kerralla kartasta.

Lopuksi: Uhriin kajoaminen oli äärimmäisen vakava asia, kuten näimme jo Eelin poikien kohdalla. Uhrin oli näet määrä kirkastaa Jumalan armoa myös vanhassa liitossa. "Anteeksianto ei ole mahdollinen, ellei vuodateta uhriverta" (Hepr. 9:22b). Vanhan testamentin uhrit viittasivat aina "Jumalan Karitsaan, joka ottaa pois maailman synnin" (Joh. 1:29).

© www.raamattupiiri.fi