www.raamattupiiri.fi    

9. ARPA LANKEAA SAULILLE 1. Sam. 10

Aluksi: Arvonta tapahtui urimin ja tumminin kautta. Ne olivat arvontakiviä, jotka kuuluivat osana ylipapin kasukan rintakilpeen. Kivien avulla voitiin Jumalalta kysyä neuvoa. Ilmeisesti sama vastaus piti saada useamman kerran, ennen kuin sitä voitiin pitää Herran tahtona.   Kuningas ei ollut Israelissa välittäjä kansansa ja Jumalan välillä; se tehtävä kuului hengelliselle säädylle (8).

Jakeet 1-4

Jakeet 5-16

Jakeiden taustaa: 1. Samuelin kirjassa mainitaan ensimmäistä kertaa Raamatussa profeettakouluista. Samuel toimi ilmeisesti sellaisen koulun johtajana. Sana "olla hurmoksissa" (5b) on hepreaksi sama kuin "profetoida". Tässä kohtaa sanalla tarkoitetaan hurmoksellista ylistystä, joka "tarttuu" ihmisestä toiseen, myös ei-uskoviin.

Jakeet 17-23

Jakeet 24-27

Lopuksi: Vanhassa liitossa Jumalan valinta kohdistui yhä harvempiin ihmisiin. Isreal – Juuda – jäännös – Herran kärsivä palvelija. Uudessa liitossa se kohdistuu yhä useampiin. Jeesus oli Jumalan valittu ja kaikki, jotka ovat uskovat ja kastetaan, ovat myös valittuja hänen kanssaan. Valinta leviää kuin renkaat vedessä: Jerusalem – Juudea – Samaria – maailman ääriin asti.

© www.raamattupiiri.fi