www.raamattupiiri.fi    

8. "ME TAHDOMME KUNINKAAN!" 1. Sam. 8-9

Aluksi: Tähän saakka Herra oli ollut Israelin kuningas. Jumalanpalvelus oli ollut 12 heimon tärkein yhdistävä tekijä, koska keskushallintoa ja armeijaa ei ollut. Sodankäynti ja rajojen puolustaminen oli joskus ollut hankalaa, koska heimot asuivat hajallaan suurella maa-alueella.

Jakeet 8:3-9

Referaatti jakeista 8:10-22 (Niitä ei lueta raamattupiirin kestäessä, vaan kotona):

Samuel luetteli ne velvollisuudet, jotka lankeaisivat kansan täytettäviksi, jos se saisi itselleen kuninkaan. Nuoret miehet vietäisiin armeijaan, nuoret naiset palvelisivat hoviin, Herralle kuuluvien kymmenysten lisäksi kuningas kokoaisi vielä toiset kymmenykset omiin tarpeisiinsa. Kansa ei kuitenkaan kuunnellut Samuelin varoitusta, vaan halusi olla samanlainen kuin muut kansat. Herra suostui kansan pyyntöön.  

Jakeet 9:1-2

Jakeiden taustaa: Benjaminin heimolle ei Mooseksen kirjoissa annettu mitään erityisiä lupauksia. Se oli ollut sukupuuttoon kuolemaisillaan tuomarien aikana. Saulin isoisä oli ollut mahtava mies ja Gibean kaupungin perustaja (1. Aik. 8:29). Saul asui vielä naimattomana isänsä kotona. Hän oli 25-30-vuotias.

Referaatti jakeista 3-14: (Raamattupiirissä luetaan referaatti, ei jakeita. ) Samuelin kirjojen kirjoittaja kertoo nyt seikkaperäisesti, miten Saul ja Samuel kohtasivat ensimmäisen kerran. Saul etsi isänsä hävinneitä aaseja kolme päivää ympäri Benjaminin vuoristoa. Lopulta hän saapui Samuelin kotikaupunkiin Ramaan.

Jakeet 15-24

Jakeet 9:25-10:1

Jakeiden taustaa: Myös papit voideltiin virkaansa, mutta tästä lähtien sana "Herran voideltu" tuli tarkoittamaan yleensä kuningasta. Kuten edellä todettiin, sana "voideltu" on hepreaksi Messias ja kreikaksi Kristus.

Lopuksi: Tästä lähtien kansan uskonelämä seurasi kuninkaan esimerkkiä. Hyvä kuningas oli suuri siunaus. Paha ja jumalaton kuningas oli suuri kirous.

Kuninkuus tähtäsi Jeesuksen tuloon: "Sinä siis kuitenkin olet kuningas?" Pilatus sanoi. Jeesus vastasi: "Itse sinä sanot, että minä olen kuningas. Sitä varten minä olen syntynyt ja sitä varten tullut tähän maailmaan, että todistaisin totuuden puolesta. Jokainen, joka on totuudesta, kuulee minua" (Joh. 18:37).

© www.raamattupiiri.fi