www.raamattupiiri.fi    

6. LIITONARKUN PALAUTTAMINEN 1. Sam. 6:1-7:7:1

Aluksi: Liiton arkku oli akasiapuusta tehty 1,25 m pitkä ja 75 cm leveä laatikko, joka oli päällystetty kullalla sisältä ja päältä. Siinä oli neljä kultarengasta, joiden läpi pistettiin kantotangot. Arkun kansi (1,25 x 0,75 m) oli tehty puhtaasta kullasta, ja kannen päälle oli taottu kaksi kerubia kasvot vastakkain ja siivenkärjet toisissaan kiinni. Arkku, sen kansi ja kerubit sisälsivät arviolta kymmeniä kiloja puhdasta kultaa, voipa mennä yli sadankin kilon. (2. Moos. 25:10-22).

Filistealaisten tauti oli ehkä paiseruttoa, koska rotat/ hiiret• sitä levittivät.

Jakeet 1-12

Jakeet 13-18

Jakeiden taustaa: Bet-Semes oli Joosuan aikaan määrätty pappiskaupungiksi, jossa asui leeviläisiä. Vain heillä oli lupa koskea arkkuun. Yksi ihme tässä arkun palauttamisoperaatiossa olikin siis se, että lehmät kulkivat suoraa päätä pappiskaupunkiin ja pysähtyivät sinne. Väki oli pellolla korjaamassa vehnää, oli siis menossa huhti-toukokuu.

Jakeet 6:19-7:1

Jakeiden taustaa: "Mutta Herra iski kuoliaaksi 70 Bet-Semesin miestä, koska he olivat katsoneet Herran arkun sisään. " Näin englanninkielinen NIV kääntää tämän vaikeaselkoisen jakeen, ja sen mukaan mekin siitä keskustelemme. (Hepreankielisessä tekstissä esiintyy myös sana 70000, mutta se on väärässä kieliopillisessa muodossa. )

Lopuksi: Jumala kätkeytyi Kaikkein Pyhimmän pimeyteen – siihen asti kun Jeesus tuli. Jumalan kasvoja ei kukaan saanut katsella – ennen kuin Jeesus tuli. Sitten hän tuli niin lähelle, että ihmiset saattoivat katsoa, koskettaa, rakastaa, vihata häntä – jopa lyödä hänet ristille.

© www.raamattupiiri.fi