www.raamattupiiri.fi    

5. ISRAEL MENETTÄÄ ARMONVÄLINEENSÄ 1. Sam. 4-5

Aluksi: Filistealaiset ilmestyivät Välimeren rannikolle toisen vuosituhannen loppupuolella eKr. He perustivat rannikkokaistaleelle viisi kaupunkivaltiota (Gazan, Askelonin, Asdodin, Ekronin ja Gatin) ja koettivat koko ajan valloittaa lisää maata israelilaisilta. Tuomarien ajasta lähtien Israel oli käynyt sotaa filistealaisten kanssa.

Eelin pojat olivat halveksineet armonvälinettä eli uhria. Seuraukset olivat kauheat: Israel menetti armonvälineensä eli liiton arkun, jonka päälle ylimmäisen papin oli määrä pirskottaa uhriverta suurena sovituspäivänä. Liiton arkku oli Herran valtaistuin kansansa keskellä ja samalla paikka, missä hänet voitiin kohdata. Herran kirkkaus seurasi arkkua. Kun arkku hävisi, hävisi kirkkauskin.

(Tällä kertaa käsiteltävänä on enemmän kuin 30 jaetta, ja siksi raamatunkohdat voidaan tarvittaessa lukea hiljaa ajan säästämiseksi. )

Jakeet 4:1b-11

Jakeiden taustaa: "Kun se on mukanamme..." voitaisiin kääntää: "Kun hän on mukanamme..." (3) Arkkuun ei saanut koskea kukaan muu kuin pappi tai leeviläinen kuolemanrangaistuksen uhalla. Israelilaiset käyttivät yhdestä Jumalasta nimeä "Elohim", joka on oikeastaan kieliopillinen monikkomuoto. Vanha käännös käyttää jakeissa 7-8 yksikkömuotoa, uusi monikkomuotoa.

Jakeet 12-18

Jakeiden taustaa: Katsokaa kartalta Afekin sijainti: 35 km Siilosta luoteeseen vuoriston toisella puolella (1). Herran kirkkaus/kunnia on hepreaksi sama sana kabod (21-22).

Jakeet 19-22

Jakeet 5:1-12

Jakeiden taustaa: Asdod, Gat ja Ekron ovat siis filistealaisia kaupunkivaltioita, joiden keskinäinen välimatka on alle 20 km. Ne muodostavat keskenään kolmion.

Lopuksi: Liiton arkussa säilytettiin lain tauluja. Niiden päällä oli kultainen kansi, "armonistuin", jolle pirskotettiin verta syntien anteeksisaamiseksi suurena sovintopäivänä. Jeesus on kuin liiton arkku. Hän täytti lain puolestamme ja hänestä tuli myös armonistuin, joka peittää syntimme Jumalan silmiltä (Room. 3:25*).

© www.raamattupiiri.fi