www.raamattupiiri.fi    

1. SAMUELIN SYNTYMÄ 1. Sam. 1:1-23

Aluksi: Tuomarien hallitessa kukin Israelin 12 heimosta päätti itse omista asioistaan. Pyhäkköteltta sijaitsi Silossa, Efraimin vuoristossa, jonne kansa kokoontui uskonnollisiin juhliin. Kansan opetus oli tuomarien aikana kuitenkin laiminlyöty ja "jokainen  teki sitä, mikä hänen omasta mielestään oli oikein" (Tuom. 21:25). Moraalinen rappio rehotti sekä perheissä että papiston keskuudessa. Tuomarien kirja kertoo 12 tuomarista ja Samuelin kirja lisää heihin vielä kaksi viimeistä: Eelin ja Samuelin.

Samuel oli siis Israelin viimeinen tuomari ja ensimmäinen varsinainen profeetta siinä jatkumossa, joka päättyi Johannes Kastajaan (Apt. 13:24).

Jakeet 1-8

Jakeiden taustaa: Elkana oli Kehatin sukuhaaraan kuuluva leeviläinen (1. Aik. 6:22-26). Leeviläisten piti käydä pyhäkköteltassa suorittamassa palvelutehtäviä 25-vuotiaasta 50 vuotiaaksi (4. Moos. 8:23-26). Ramataim eli Rama sijaitsi noin 7 km pohjoiseen Jerusalemista. Ramasta oli noin 30 kilometrin matka vuoriston yli Siloon (ks. kartta!).

Jakeet 9-23

Jakeiden taustaa: Nasiirilupauksen tehnyt mies ei saanut käyttää alkoholia, ei leikata hiuksiaan eikä mennä hautajaisiin. Yleensä lupaus annettiin vain tietyksi ajanjaksoksi (jae 11, vrt. 4. Moos. 6:1-21).  

Lopuksi: Taivaallinen Isä luopui vapaehtoisesti Pojastaan, kuten Hanna Samuelista, ja lähetti hänet maan päälle pahojen ihmisten keskelle. Ilman Hannan uhria Israelissa ei olisi ollut uskonpuhdistusta; ilman Jumalan uhria meillä ei olisi taivasosuutta. Ilman meidän uhriamme ei ilosanoma Jeesuksesta leviä muiden kansojen keskuuteen.

© www.raamattupiiri.fi