www.raamattupiiri.fi    

ESIPUHE

Tervetuloa opiskelemaan 1. Samuelin kirjaa raamattupiirissä! Tämä on dramaattinen kirja, jossa tulee esiin koko elämän kirjo kehdosta hautaan: äidin, lapsen, uskonpuhdistajan, soturin, kuninkaan, ystävän, rakastetun elämä ja kuolema, usko ja luopumus, rakkaus ja viha. Dramaattista on sekä Samuelin ura uskonpuhdistajana että Daavidin nuoruus maanpakolaisena, puhumattakaan nyt Saulin luopumuksesta.

Opas Kuninkaan tekijä ja kaksi kuningasta on tarkoitettu uskovien piirejä, ei ilosanomapiirejä varten. (Ilosanomapiireihin voidaan kutsua myös kristinuskosta tietämättömiä ja seurakuntaelämään osallistumattomia ihmisiä. Niitä varten tehtyjä kysymyksiä löytyy toisaalta näiltä verkkosivuilta.)

Jos tätä opasta käytetään, osanottajilla pitää olla perustiedot Raamatusta ja kristinuskosta. Heiltä edellytetään myös tiettyä sitoutumisen tasoa. 1. Samuelin kirjasta ei saa paljoakaan irti, jollei osallistu suunnilleen jokaiseen raamattupiiriin. Jos teillä on piirissänne jäseniä, jotka eivät elämäntilanteensa vuoksi voi tällä tavalla sitoutua, suosittelemme, että käytte heidän kanssaan läpi jonkin evankeliumin.

Käännöksissä on aika paljon eroja, joten vetäjällä on hyvä olla mukanaan molemmat käännökset. Tämän oppaan sanamuoto on uuden käännöksen mukainen. Asteriksi tarkoittaa, että sitaatti tai sana on otettu vuoden 1938 käännöksestä.

Ilosanomapiirin ja Vanhaa testamenttia käsittelevän uskovien raamattupiirin vetämisohjeet eroavat jonkin verran toisistaan. Vanhaa testamenttia opiskeltaessa käydään läpi kokonainen luku kerralla. Siksi teksti luetaan vain kerran läpi, ja sen pituisina jaksoina, joihin se tässä oppaassa on jaettu. Älkää siis lukeko koko lukua läpi aluksi, vaan vain yksi jakso, josta sitten keskustelette. Eniten käsiteltävästä luvusta saa irti, jos osanottajat ovat lukeneet sen kotonaan ennen piiriä.

Suluissa olevia raamatunpaikkoja ei tarvitse katsoa, ellei toisin mainita. Ne on merkitty vain asiasta kiinnostuneita varten. Vetäjällä pitää olla kunnon kartta mukanaan joka kerran. Kaikki paikannimet ja etäisyydet on katsottava kartalta – se tekee käsiteltävän kohdan paljon havainnollisemmaksi. Uuden raamatunkäännöksen kartasta no 3 voi ottaa vaikkapa suurennetun kopion.

Ilmaisen täten kiitollisuuteni Martti Haveriselle, joka innoitti minut tarttumaan 1.Samuelin kirjaan. Samoin sisarelleni Kaijalle ja hänen miehelleen Arnolle sekä isälleni ja äidilleni, jotka kesälomani aikana suostuivat lukemattomat kerrat koekaniineiksi, kun testasin oppaan kysymyksiä. Ennen kaikkea kiitos kuuluu kuitenkin Pyhälle Hengelle, joka on kirkastanut yhä uusia 1. Samuelin kirjan kohtia kirjoittajan sydämelle.

Matinkylässä elokuun viimeisenä päivänä 2004.

Mailis Janatuinen


P.S. Ensimmäisessä kokoontumisessa on mahdollista kuunnella luentoni Samuelin elämästä.


OPPAAN VOI JAKAA SEURAAVIIN OSA-ALUEISIIN (jollei piiri voi kokoontua 29 kertaa):

SAMUELIN TARINA (17 kertaa):

1.  Samuelin syntymä / 2.  Hanna luopuu lapsestaan / 3.  Papin pojat ovat pahimpia / 4.  Herra herättää Samuelin / 5.  Israel menettää armonvälineensä / 6.  Liitonarkun palauttaminen / 7.  Samuel Israelin johtajana / 8.  "Me tahdomme kuninkaan!" / 9.  Arpa lankeaa Saulille / 10. Saul kuninkaana / 11. Samuelin jäähyväispuhe / 12. Saulin ensimmäinen lankeemus / 14. Toinen askel luopumuksen tiellä / 15. Salattu kuningas / 18. Daavidin pako / 23. Samuelin kuolema / 28. Saul turvautuu noituuteen

SAULIN TARINA (18 kertaa):

8. "Me tahdomme kuninkaan!" / 9.  Arpa lankeaa Saulille / 10. Saul kuninkaana / 12. Saulin ensimmäinen lankeemus / 13. Nuori sankari Jonatan / 14. Toinen askel luopumuksen tiellä / 15. Salattu kuningas / 16. Daavid ja Goljat / 17. Daavid kuninkaan perheessä / 18. Daavidin pako / 19. Ystävyysliitto / 20. Pappien murha / 21. Daavid lainsuojattomana / 22. Sissipäällikkö säästää kuninkaan hengen / 24. Daavidin toinen ja kolmas vaimo / 25. Rakasta vihamiestäsi / 27. Saul turvautuu noituuteen / 29. Saulin ja Jonatanin kuolema

DAAVIDIN NUORUUS  (13 kertaa)

15. Salattu kuningas / 16. Daavid ja Goljat / 17. Daavid kuninkaan perheessä / 18. Daavidin pako / 19. Ystävyysliitto / 20. Pappien murha / 21. Daavid lainsuojattomana / 22. Sissipäällikkö säästää kuninkaan hengen / 24. Daavidin toinen ja kolmas vaimo / 25. Rakasta vihamiestäsi / 26. Daavid filistealaisten joukossa / 28. Daavid kostaa amalekilaisille / 29. Saulin ja Jonatanin kuolema

KAKSI KUNINGASTA (21 kertaa)

8.  "Me tahdomme kuninkaan!" / 9.  Arpa lankeaa Saulille / 10. Saul kuninkaana / 12. Saulin ensimmäinen lankeemus / 13. Nuori sankari Jonatan / 14. Toinen askel luopumuksen tiellä / 15. Salattu kuningas / 16. Daavid ja Goljat / 17. Daavid kuninkaan perheessä / 18. Daavidin pako / 19. Ystävyysliitto / 20. Pappien murha / 21. Daavid lainsuojattomana / 22. Sissipäällikkö säästää kuninkaan hengen / 24. Daavidin toinen ja kolmas vaimo / 25. Rakasta vihamiestäsi / 26. Daavid filistealaisten joukossa / 27. Saul turvautuu noituuteen / 28. Daavid kostaa amalekilaisille / 29. Saulin ja Jonatanin kuolema

© www.raamattupiiri.fi