www.raamattupiiri.fi    

45. JAAKOB EGYPTISSÄ
1. Mooses 46:31-47:31

Taustaa: Joosef halusi asuttaa perheensä Goseniin, itäisen Deltan alueelle, joka oli hedelmällistä aluetta. Egyptiläisten suhde karjankasvatukseen oli ambivalentti, koska esimerkiksi Apis-härkä ja Hathor-lehmä olivat heille pyhiä eläimiä.

Jakeet 46:31-34. Katsokaa kartalta Gosen. Jakeessa 34 voi olla kysymys uskonnollisesta tabusta.

Jakeet 47:1-6. Muistamme, että farao oli itse kutsunut Joosefin perheen Egyptiin ja luvannut antaa heille jopa heidän tarvitsemansa taloustavarat. (45:18, 20.)

Jakeet 7-10. Kuvitelkaa sitä näkyä, kun 130-vuotias, valkotukkainen patriarkka ontuu yhden maailman vaikutusvaltaisimman hallitsijan valtaistuinsaliin keppiinsä nojaten. (Hänellähän oli lonkkavika muistona Jumalan siunauksesta.)

Jakeet 11-12. Tässä mainitaan Ramseksen maakunta, jonka yksi osa Gosen oli. Ramses-nimiset faraot hallitsivat kuitenkin Egyptiä monta sataa vuotta näiden tapahtumien jälkeen, joten nimen täytyy olla anakronismi. Ilmeisesti tuota maakuntaa kutsuttiin Joosefin aikaan Sooanin tasangoksi (Ps. 78:12).

Jakeet 13-17

Jakeet 18-26. Lukekaa jae 21molemmista käännöksistä. Vanhan käännöksen mukaan kansa asui kaupungeissa nälkävuosien ajan. Peltoja ei siis kylvetty turhaan kuutena nälkävuonna; vasta niiden mentyä väki palasi maalle ja sai Joosefilta siemenviljaa. Jakeesta 20 näemme, että viljelijät saivat pitää peltonsa, mutta heidän oli maksettava sadosta veroa.

Jakeet 27-31

Kokoava kysymys

Lopuksi: Jeesus julisti Jaakobin eläväksi melkein 2000 vuotta tämän kuoleman jälkeen: "Mutta ylösnousemuksesta puheen ollen – ettekö ole lukeneet, mitä Jumala on teille sanonut: 'Minä olen Abrahamin Jumala, Iisakin Jumala ja Jaakobin Jumala'? Ei hän ole kuolleiden Jumala, vaan elävien!" (Matt. 22:31-32). Patriarkat siis elävät tälläkin hetkellä – ja niin elämme mekin kuolemamme jälkeen, jos Jeesus on meidän Jumalamme.

© www.raamattupiiri.fi