www.raamattupiiri.fi    

20. LUPAUKSEN LAPSI SYNTYY
1. Mooses 21

Taustaa: Lupauksen antamisesta oli kulunut 25 vuotta, kun se lopulta toteutui. Herra oli itse määrännyt, mikä nimi tuolle lapselle annettaisiin. Esikoisena pidettiin tuossa kulttuurissa päävaimon, ei sivuvaimon poikaa.

Jakeet 1-7

Jakeet 8-13. Ismael oli 13-vuotias, kun Iisak syntyi. Rinnasta vierottaminen tapahtui 3-4-vuotiaana, joten siinä vaiheessa Ismael oli 16-17 vuotta vanha. Kodista karkottaminen merkitsi hänelle koko perinnön menettämistä. Myös sivuvaimon pojalle olisi kuulunut jonkinlainen perintö.

Jakeet 14-16. Katsokaa kartalta Beerseba. Beerseban autiomaa tarkoittaa pohjoista Negeviä.

Jakeet 17-19. Tämä on jo toinen keskustelu, jonka Hagar käy Jumalan enkelin kanssa. Jousenkantama on arviolta 20-60 m.

Jakeet 20-21. Paranin autiomaa sijaitsee Siinain keskiosassa. Ks. karttaa. Ismael sai 12 poikaa, ja häntä pidetään arabien kantaisänä (25:12-18). Ismaelilaiset tunnistettiin kultaisesta nenärenkaasta, he olivat oivia kamelinkasvattajia ja kävivät karavaaneillaan kauppaa Egyptin ja Kanaanin välillä.

Jakeet 22-24. Abimelek on toinen niistä kuninkaista, jotka olivat ottaneet Saaran luokseen luullessaan hänen olevan Abrahamin sisko.

Jakeet 25-34. Beerseba tarkoittaa "seitsikon lähdettä" tai "valakaivoa". Se oli kuningaskunnan aikana Israelin ja Juudan eteläisin kaupunki. Ilmeisesti tapana oli, että kaivon kaivaja myös omisti sen.

Lopuksi: Tapaamme Ismaelin vielä kerran hautaamasta isäänsä yhdessä Iisakin kanssa. Yhteydenpito veljesten väliltä ei siis katkennut kokonaan. Kun Jeesus sanoi: "Tehkää kaikki kansat minun opetuslapsekseni", hän tarkoitti myös Ismaelin jälkeläisiä. Heidänkin puolestaan hän on ristillä kuollut.

© www.raamattupiiri.fi