www.raamattupiiri.fi    

16. SAARA RYHTYY AUTTAMAAN JUMALAA
1. Mooses16

Taustaa: Abraham oli nyt 85, Saara 75 vuotta vanha. Puoli vuosisataa kestäneen avioliittonsa aikana Sarailla ei ollut ollut kilpailijoita. Hän ja hänen miehensä olivat ottaneet lapsettomuutensa Herran kädestä. Mahdollisesti Saaran vaihdevuodet olivat juuri alkaneet, eikä hän voinut uskoa saavansa enää lapsia. (Varmaan vaihdevuodet alkoivat myöhemmin aikana, jolloin ihmiset elivät kaksi kertaa vanhemmiksi kuin nyt.) Herra oli juuri vakuuttanut Abramille, että tällä tulisi olemaan jälkeläisiä yhtä paljon kuin taivaalla on tähtiä.

Jakeet 1-2. Hagar oli ilmeisesti saatu lahjana faraolta. Hänen ikänsä saattoi olla 20-25 vuotta. Ikäero Abramin kanssa oli siis suuri.

Jakeet 3-4

Jakeet 5-6

Jakeet 7-9. Surin tie kulki Negevistä Egyptiin päin. Emme tiedä, miten pitkälle Hagar oli jo sitä kävellyt.

Jakeet 10-11. Ismaelista tuli 12 heimon kantaisä, samoin kuin Jaakobistakin. Hänen nimensä merkitsee "Hän kuulee".

Jae 12

Jakeet 13-14. Hagar oli luullut olevansa ihan yksin pakomatkallaan.

Jakeet 15-16. Hagar kertoi Abramille, mitä autiomaassa oli tapahtunut ja mikä nimi lapselle piti antaa.

Soveltavat kysymykset

Lopuksi: Jumala on kuullut sinunkin huutosi. Hän on nähnyt kaiken pahan, mitä sinulle on tehty, mutta myös sen pahan, mitä sinä itse olet toisille tehnyt. Juuri siksi hän tahtoo lähettää enkelinsä osoittamaan sinulle tien, jota sinun tulee kulkea. Joudut kyllä nöyrtymään ja näkemään syntisi, mutta samalla myös Jumalan armo Kristuksessa tulee sinulle yhä tärkeämmäksi.

© www.raamattupiiri.fi