www.raamattupiiri.fi    

14. ABRAHAM KOHTAA RAUHAN KUNINKAAN
1. Mooses 14

Taustaa: Edellisessä luvussa kerrottiin, miten Loot oli asettunut asumaan Sodomaan korkean elintason toivossa. Kedorlaomer ynnä kolme muuta kuningasta Kaksoisvirtain maasta olivat alistaneet valtaansa viisi kaupunkivaltiota Jordanin lakeudelta, mm. Sodoman. 12 vuotta nuo viisi kaupunkia olivat maksaneet veroja Kedorlaomerille, mutta sitten ne nousivat kapinaan. Kuultuaan tästä Kaksoisvirtainmaan kuninkaat lähtivät yli tuhannen kilometrin pituiselle sotaretkelle. Matkan varrella he voittivat monta kansaa, mm. refalaiset (jättiläiset) ja amalekilaiset (autiomaan sotaiset nomadit). Muistamme, että Abraham ja Loot olivat itsekin tulleet Kaksoisvirtain maasta vasta muutamaa vuosikymmentä aikaisemmin. Jotkut tässä luvussa esiintyvistä nimistä on löydetty tuon ajan piirtokirjoituksista.

Jakeet 1-7. Katsokaa jakeissa mainitut paikkakunnat kartalta.

Jakeet 8-10. Kuolleen meren ympäristössä on nykyäänkin vaarallista kävellä maaöljykuoppien tähden. Niitä ei välttämättä ole helppo huomata. Tiedämme luvusta 18, että Sodoman ja sen liittolaiskaupunkien väki oli moraalisesti turmeltunutta.

Jakeet 11-13

Jakeet 14-16. Mamresta Daniin oli 130 km ja sieltä Damaskoksen taakse vielä runsaat 80 km. Katsokaa kartasta.

Jakeet 17-20. Salem (= rauha) tarkoittaa Jerusalemia, joka mainitaan nyt ensimmäistä kertaa Raamatussa. Melkisedek = vanhurskauden kuningas.

Jakeet 21-24. Sodoman kuninkaan alamaiset olivat nyt Abrahamin leirissä. Tuollaisessa tilanteessa vankien vapauttaja sai ilmeisesti pitää sekä sotasaaliin että sotavangit.

Kokoava kysymys

Lopuksi: Melkisedek oli joko Jeesuksen ennakkokuva tai Jeesus itse. Jeesushan on meidän ylimmäinen pappimme, ei Leevin jälkeläisenä, vaan "Melkisedekin järjestyksen mukaan"*. Jeesus vei oman uhriverensä suoraan taivaan temppeliin, ja toimii nyt siellä koko ajan meidän hyväksemme: "Siksi hän pystyy nyt ja aina pelastamaan ne, jotka hänen välityksellään lähestyvät Jumalaa. Hän elää iäti rukoillakseen heidän puolestaan." (Hepr. 7:25-26).

© www.raamattupiiri.fi