www.raamattupiiri.fi    

13. KOETTELEMUKSIA ABRAHAMIN JA SAARAN ELÄMÄSSÄ
1. Mooses 12:10-13:18 ja 20:1-13

Aluksi: Egyptissä pidettiin jo tuohon aikaan rajatarkastuksia, joten salaa sinne ei voinut mennä. Kuten edellisellä kerralla totesimme, oli Abrahamin perhe vapaata riistaa, koska suku ei ollut sitä puolustamassa verikostoineen. Negevin ja Egyptin välimatka on runsaat 300 km. Katsokaa kartalta.

Jakeet 12:10-13

Jakeet 14-16

Jakeet 17-20

Jakeet 20:10-13. Nyt käy ilmi, että Abram oli pyytänyt vaimoaan sanomaan vain puolivalheen, ei koko valhetta. Koska Mooseksen lakia ei ollut vielä olemassa, sisarusavioliitot olivat yhä mahdollisia. Esimerkiksi Egyptin faraot menivät yleensä naimisiin sisarensa kanssa.

Jakeet 13:1-4. Katsokaa kartasta Egypti – Negev – Betel – Ai. Jakeessa 4 sanotaan vanhan käännöksen mukaan, että Abram huusi alttarin edessä avuksi Herran nimeä. Tämähän tarkoittaa, että siinä paikassa pidettiin yhteinen jumalanpalvelus ja uhrattiin syntiuhri.

Jakeet 13:5-9. Lootista tiedämme, että hän oli Abramin velivainaan poika, joka oli perinyt isänsä omaisuuden. Jossain vaiheessa Loot oli mennyt naimisiin maailmallismielisen vaimon kanssa.

Jakeet 10-13. Myöhemmin käy ilmi, että Sodoman "turmeltuneisuus" tarkoitti homoseksuaalisuutta. Loot muutti kaupunkiin asumaan ja pääsi nopeasti sen neuvoston jäseneksi. Telttaelämä loppui siihen.

Jakeet 14-18

Lopuksi: Heprealaiskirje paljastaa meille jotain tärkeää Abrahamin uskosta tämän vaeltaessa paikkakunnalta toiselle: Koska hän uskoi, hän asettui muukalaisena luvattuun maahan ja asui siellä teltoissa (...) Abraham odotti sitä kaupunkia, joka on rakennettu vankalle perustalle ja jonka Jumala itse on suunnitellut ja tehnyt. (Hepr. 11:9-10.) Abraham siis näki Kanaanin maan takana vielä toisen kotimaan ja Jumalan rakentaman kaupungin, sen saman Uuden Jerusalemin, jonne mekin olemme matkalla.

© www.raamattupiiri.fi