www.raamattupiiri.fi    

12. ABRAHAM LÄHTEE SUUREEN TUNTEMATTOMAAN
1. Mooses 11:27-12:9

Taustaa: Babelin tornin paikkana pidetään yleensä Uria, joka sijaitsi Kaksoisvirtain maassa, yhdessä maailman sivistyksen ja epäjumalanpalveluksen kehdoista. Maata hallitsivat tuolloin sumerilaiset kuninkaat, joista kuuluisin lienee Hammurapi. Kaksoisvirtain maassa ei palvottu Adamin ja Nooan Jumalaa, vaan esismerkiksi kuunjumala Sin'iä, joka vaati ihmisuhreja. Olivatko Abrahamin esi-isät olleet rakentamassa Baabelin tornia yhdessä haamilaisten kanssa, sitä emme tiedä. Joosua joka tapauksessa kertoo, että he palvelivat muitakin jumalia kuin Herraa (Joos. 24:2). Terahin perhe oli puolinomadeja, heillä oli siis koti kaupungissa, mutta karjaa laidunnettiin kaupungin ulkopuolella.

Alustavat kysymykset

Jakeet 11:26-30. Abram (myöhemmältä nimeltään Abraham) meni naimisiin puolisisarensa Sarain kanssa (20:12 ja 22:20), ja hänen veljensä Nahor nai veljentyttärensä. Sisarusavioliittoja ei siis ollut tuohon aikaan vielä lailla kielletty.

Jakeet 11:31-32. Katsokaa kartalta Ur ja Harran. Niiden välimatka on 1000 km joenrantaa pitkin. (Huom! Abrahamin veljen nimi on Haran, kaupungin nimi Harran.) Kaldea tarkoittaa Babyloniaa.

Jae 12:1. Heprealaiskirjeen mukaan Abraham läksi matkaan "tietämättä, minne oli saapuva" (Hepr. 11:8*). Tuohon aikaan suku oli ihmisen ainoa suojelija ja identiteetin lähde. Ilman sitä ihminen oli vapaata riistaa rosvoille ja ryöväreille.

Jakeet 12:2-3. Muistamme, että Babelin tornia oli ryhdytty rakentamaan siksi, että saataisiin ihmiskunnan "nimi" historiaan.

Jakeet 12:4-5

Jakeet 5-6. Katsokaa kartalta Abramin kulkema reitti ja laskekaa sen pituus. Heprealaiskirje kuvaa Abramin elämää Kanaanin maassa näin: uskon kautta hän eli muukalaisena lupauksen maassa niin kuin vieraassa maassa, asuen teltoissa. (11:9*.)

Jakeet 7-9. Jakeessa 8 puhutaan taas Herran nimen avuksi huutamisesta eli yhteisestä jumalanpalveluksesta.

Lopuksi: Herra lupasi Abrahamille: "Sinussa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä" (12:3b). Siunaus ei siis koskenut vain Abrahamia ja hänen jälkeläisiään juutalaisia, vaan koko maailmaa. Jos sinut on kastettu ja uskot Jeesukseen, on tuo sama Abrahamin siunaus tullut sinunkin osaksesi. (Gal. 3:27-29.)

© www.raamattupiiri.fi